Debatt

Gjør noe, Dju­pe­dal!

Bokbinderi

Lederen i Morgenbladet 22. juni er opptatt av pris og kvalitet på bokutgivelsene. Det var på tide å ta opp dette temaet. De største forlagene eier alle leddene i bransjen – distribusjon, bokhandel og bokklubber, skriver lederen – og mener vi ser en bransje som får gjøre akkurat som den vil.

Lederen avslutter slik: «Når i tillegg norske førsteutgaver teknisk sett er å betrakte som limfreste paperbackbøker på billig papir med stive permer, er det all mulig grunn til å kritisere bransjen.»

En venn av meg, en bokbinder, er veldig opptatt av dette. Han går ofte i bokhandlere og ser på utvalget. Kvaliteten på innbindingen er begredelig. Med den tekniske utviklingen er det blitt bruk og kast, sier han. Min venn har ikke funnet en eneste bok med noe tekstiler verken på rygg, hjørner eller overtrekk. De fleste er glansdekket, og permene er limfrest slik at arkene løsner. Fiberretningen på arkene i de fleste bøkene går den «gale» veien, slik at boken klapper sammen når du legger den fra deg. Ofte løsner arkene. Hvis det går an å gradere «bruk-og-kast-samfunnet», vil bokhandlerne komme øverst på den listen.

Urmakere og smeder har tidligere advart om at kunnskaper om disse fagene forsvinner, hvis ikke noen gjør noe. Det samme er nå i ferd med å skje for bokbinderfaget.

Hallo, Øystein Djupedal, er du der?

Turid Dankertsen

Lærer

Mer fra Debatt