Annonse
04:00 - 27. april 2007

Dagsavisen og sigøynere som tigger

Annonse

Tigging

Kirkens Bymisjon vil tilbakevise og nyansere noen av Geir Arne Bores påstander om vår rapport “Folk fra Romania som tigger i Oslo”, fremsatt i forrige Morgenbladet. Et av mange spørsmål vi ønsket svar på i undersøkelsen, var bakgrunnen for at folk fra Romania tigger i Norge og hvordan tiggingen foregikk.

Rapporten forholder seg til hva vi ble fortalt av 24 informanter, egne observasjoner og andre kilder, blant andre politiet. Bores påstand om at rapporten viser at tiggingen styres av bakmenn, er ikke riktig. De vi snakket med, understreket tvert imot at ingen tvang dem til å tigge. Bore sier også at vi beskriver tiggingen som “organisert”. Men hva betyr det å være “organisert”?

Sigøynernes tigging er organisert i den forstand at de hjelper hverandre med informasjon og praktiske gjøremål. Dette fremgår av rapporten. Men at denne organisering skulle være kriminell, lar seg ikke bekrefte gjennom Bymisjonens undersøkelse. Bore sier videre at Dagsavisens artikkelserie fra juni 2006 viser at gruppen de fulgte var organisert. Dagsavisen skriver i ovennevnte artikkelserie: “Bildene fra reportasjen viser at tiggerne er godt organisert” (20. mai 2006). “I går kunne Dagsavisen vise hvordan en godt organisert rumensk tiggerbande opererer i Oslo: De bor i samme hus i Oslo vest, reiser i samlet tropp frem og tilbake fra sentrum og pengene de får inn samles jevnlig inn av en “tiggermamma” som går rundt og kontrollerer virksomheten” (20. mai 2006).

Dagsavisens bruk av begrepene “tiggergjeng”, “tiggernettverkene” og “tiggerbander” i ovennevnte artikkelserie mer enn antyder at organiseringen er kriminell og bygger opp under at det er noe suspekt ved aktiviteten. Dekningen bidrar til å trekke begrepet “organisert” i retning av uttrykket “organisert kriminalitet”. Bymisjonens rapport kan ikke brukes til å dokumentere fenomenet.

Hildegunn Brattvåg

Kirkens Bymisjon Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.