Debatt

Bjørnøy overser fakta

Klima

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er stolt av å ha innført nye avgifter på privatbiler og vil at fjøs skal varmes opp med solenergi (Morgenbladet, 30. mars). Hennes sedvanlige fokus på økte avgifter, tilfeldige lover og høyere offentlig forbruk virker lite gjennomtenkt.

Bjørnøy er enig med Al Gore om at kloden vil gjennomgå katastrofale klimaendringer dersom ikke det globale CO2-utslippet reduseres. Hvis hun mener noe med dette, burde hun overveie følgende fakta, hentet fra U.S. Department of Energy. 1. Forbruket av olje vil alltid være likt produksjonen. 2. Norge er ansvarlig for 0,2 prosent av verdens CO2-utslipp. 3. Norge er ansvarlig for 3,7 prosent av verdens produksjon av olje og relaterte produkter. 4. Norge er verdens tredje største oljeeksportør.

Selv for en politiker med null yrkeserfaring innen miljøvern burde det være innlysende at Norges viktigste bidrag i kampen mot global oppvarming er å simpelthen produsere mindre olje! Per i dag er landet som en narkotikalanger som synes det er ok å selge, så lenge hans egen familie ikke bruker stoff. Å kalle USA “den store miljøsynderen” er ganske hyklersk i denne sammenheng.

Det kan sies at prisene på olje vil falle dersom etterspørselen reduseres betydelig, og at dette på sikt vil føre til lavere produksjon. Selv om en kan lykkes med å begrense etterspørselsveksten, er det usannsynlig at land som Kina og India vil være villige til å fryse sin levestandard på dagens nivå. Derfor vil prisene fortsette å stige, og oljeselskap – med Norge i spissen – vil finne nye, mer effektive måter å produsere olje på. Dersom Al Gore har rett, vil slike nyvinninger bidra langt mer til verdens undergang enn det at noen nordmenn kjører barna til barnehagen i privatbil. Et fokus på å redusere produksjonen vil igjen være den mest effektive løsningen.

Thomas Hilmersen

Forfatter, Ålesund

Mer fra Debatt