Annonse
04:00 - 12. januar 2007

Årets selvskudd fra Gudmund Hernes

Annonse

Hydro-Statoilfusjonen

Få ting er så pinlig som å se avdankede storheter bevise at de er nettopp det – avdankede. Så snart smellene fra nyttårsfyrverkeriet hadde lagt seg fyrte tidligere Ap-statsråd Gudmund Hernes av det som trolig blir årets selvskudd på Morgenbladets bakside fredag 5. januar.

Hernes synes det er pinlig å lese om de næringsdrivendes lesevaner, eller mangelen på sådanne, i “landets pinligste spalte”, Dagens Næringslivs “På nattbordet”. Godeste Gudmund Hernes beskylder de næringsdrivende for å lese lite. Det samme gjelder åpenbart også ham selv.

Hernes har nemlig fått det for seg at hans tidligere partifelle og pensjonert Telenor-topp Tormod Hermansen var den som, gjennom det tidligere partiorganet Dagsavisen, lanserte muligheten for at noen handlet på innsideinformasjon i forkant av Statoil-Hydro-fusjonen. Dette skal ha skjedd mens Dagens Næringslivs journalister spiste lutefisk og drakk øl med sin tidligere sjef Kåre Valebrokk, og dermed begikk “et kroneeksempel [sic] på journalistisk svikt”.

Hernes, ordet pinlig blir i svakeste laget for å beskrive din manglende kunnskap i denne saken.

Meldingen om fusjonen ble sendt ut via Hugin klokken 07.31 mandag 18. desember, og to minutter senere hadde dn.no som landets første nettavis publisert en artikkel om dette.

Dagen etter, tirsdag 19. desember, oppdager to av våre dyktige journalister, Vibeke Larsen og Bente Bjørndal, noe merkelig. Handelen i Hydro-aksjen var unormalt høy uken før. Særlig høy var handelen torsdag 14. desember, dagen etter at Hydro-sjef Eivind Reiten har sikret seg styrets fullmakt til å forhandle med Statoil om fusjon. Da ble det omsatt Hydro-aksjer for over tre milliarder kroner. Dette er ekstremt mye, og mye mer enn omsetningen i Statoil-aksjen den dagen – noe som også er uvanlig.

Samtaler med skjulte kilder tydet på at informasjon om fusjonen hadde vært ute i forkant, og Hydros IR-ansvarlige hadde reagert på at kursen steg disse dagene. Journalistene dokumenterer også at et av meglerhusene involvert i fusjonen, Goldman Sachs, oppgraderer Hydro-aksjen etter børsslutt onsdag 13. desember.

Journalistene snakker dessuten med Oslo Børs om sine observasjoner, og Børsen bekrefter, på sitt normalt forsiktige vis, at den har satt i gang undersøkelser. Larsen og Bjørndal systematiserer informasjonen, de aner at noen har handlet på innsideinformasjon, og publiserer toppsaken “Mystisk Hydro-opptur” (http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article959509.ece) på dn.no, sammen med to undersaker, der de grundig og systematisk maler et tydelig bilde av hva som har skjedd.

Alt dette skjer tirsdag 19. desember. Dagen etter siterer Dagens Næringsliv hovedsaken og dessuten historisk, grafisk materiale som styrker observasjonene. Først når Dagsavisen klasker ned på dørmatten lille julaften, fire dager etter dn.nos avsløringer, får Hernes med seg at det kanskje har vært grumsete handel, da Tormod Hermansen langer ut med beskyldninger mot to navngitte meglerhus. Hernes beskylder næringslivsjournalister for å sove, og den kritikken kan anvendes mot det faktum at ingen klarte å avsløre fusjonsforhandlingene før de var i mål. Å si dette når det gjelder mistanken til handel på innsideinformasjon, får meg til å rødme på Hernes’ vegne.

For det blir flaut når en sosiolog, forsker, professor og tidligere statsråd avslører at han ikke følger med i spillet rundt tidenes viktigste næringslivshendelse i Norge.

Ole-Morten Fadnes

Redaktør, www.dn.no

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.