Debatt

Slakt av hårkledd kalkun

fosnes hansen

Honnør og takk til kulturredaktør Bjarne Riiser Gundersen som velger Øystein Vidnes til å slakte Erik Fosnes Hansens siste bok. Vidnes er selv suksessrik nynorskforfatter hos Det Norske Samlaget, i tillegg til å være innsiktsfull anmelder. Morgenbladet er kjent for sin toleranse og innsikt. Vidnes er en fremragende representant for dette vidsyn og understreker avisens liberale holdning ved selv å stille spørsmålet: "Kvifor melder Morgenbladet Erik Fosnes Hansen si bok Løvekvinnen?"

Svaret gis indirekte ved totalt å frakjenne Fosnes Hansen absolutt alle egenskaper man trenger som forfatter. Ikke noe holder mål: “Pompøs stil, hjelpelaust språk og flatt innhold”. “Ikkje ei einaste setning som fortell om noko som er godt sett, eller for den del berre sett”.

Anmeldelsen må derfor tolkes som et folkeopplysningsprosjekt. Slik som Mattilsynet sender sine inspektører rundt for å stenge de som serverer rottekjøtt og sprer E. coli, sender Riiser Gundersen Vidnes i felten og det i et viktig oppdrag, for her er litteraturinteresserte i ferd med å bli forført. Vi tror vi får frisk julekalkun. Bokhandlerprisen, NRK, Aftenposten, Dagbladet med flere skulle kunne borge for dette, men nei, Vidnes påviser at vi får råttent kalkunkjøtt med hår.

Dette er meget usunt og anmeldelsen viser at Vidnes er blitt plaget av sterk kvalme og kanskje også hallusinasjoner. Vi andre skal spares for disse plager, og jeg takker igjen.

Pål Klouman

Mer fra Debatt