Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Å slå seg selv på kjeften

Annonse

VITENSKAP

Det er litt merkelig at en mann (Erling Sandmo) som kritiserer en annen (Jon Elster) for “ikke å ha en åpen holdning” og for å “forarme debatten”, i samme slengen stempler folk som har et annet synspunkt på vitenskap ved å sykeliggjøre dem (“Bjørn Vassnes-syndromet”).

Men dette er en god illustrasjon på hvordan postmodernister forholder seg til kritikk: Kritikk av postmodernismen blir et forsøk på ensretting, mens postmodernismens avvisning av det de kaller “positivisme” (det vil si det meste av vitenskapen) er et slag for pluralismen! Og i mangel på argumenter for sitt eget syn holder det med sykeliggjøring av sine motstandere.

Sandmos kommentarer blir bare nok et bevis på at Elster har rett i sin vurdering av nivået innen norske humanvitenskaper. I dette intellektuelle klimaet er det forståelig at folk må flytte utenlands før de tør (eller gidder) å åpne kjeften.

Bjørn Vassnes

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt