Debatt

Journalistikk og faglig tyngde

PEDAGOGIKK

Den 3. november har Morgenbladet en interessant artikkel om faglig tyngde og trender i høyere utdanning. Imidlertid fremsetter journalistene Maria Reinertsen og William Edward Graham ubesvarte ironiske spørsmål og personlig synsing som rammer Ansgar Teologiske Høgskole. Artikkelen fremstår som en blanding av kommentar og intervju. Det bryter med det grunnleggende journalistiske prinsipp at en skal skille mellom faktiske opplysninger og kommentarer.

Fra høsten 2005 tilbyr Ansgar Teologiske Høgskole et bachelorgradsstudium i Psykologi med religion og helse. Studietilbudet er godkjent av Nokut. Journalistene bruker tilbudet som et eksempel på studietilbud som ikke er "faglig tunge". Men de undersøker ikke saken. Journalistene stiller også spørsmål ved hvilket behov studietilbudet dekker. Men spørsmålene stilles ikke til høyskolen eller dens studenter. Til tross for at statssekretær Maurseth oppfordrer nettopp til det. Dette skurrer med vær varsom-plakatens pkt. 4.15, der det står om rett til tilsvar når annen part angripes.

Ansgar Teologiske Høgskole utdanner til oppgaver innen kirke og menighet, men også til skole og samfunn. Etter vår mening er det et betydelig behov for større psykologisk innsikt i arbeidslivet generelt. Og i særdeleshet gjelder det for alle som arbeider innen kirke og menighet. At Morgenbladet er av en annen mening tar vi til orientering.

For Morgenbladet og dets lesere vil vi opplyse om at den faglige kompetanse for studietilbudet Psykologi med religion og helse ved Ansgar Teologiske Høgskole ivaretas av førsteamanuensis i psykologi Helge Slotten og professor António Barbosa da Silva. For flere detaljer vises det til vår hjemmeside www.ansgarskolen.no.

Ansgar Teologiske Høgskole støtter fullt ut kravet til faglig tyngde innen høyere utdanning. Men skulle ikke det samme krav også kunne stilles til journalistene i Morgenbladet?

Bjørn Øyvind Fjeld

Rektor, Ansgar Teologiske Høgskole

Mer fra Debatt