Debatt

WTO og en rettferdig verdenshandel

overnasjonalitet

Aksel Nærstad og Arvid Solheim fra Utviklingsfondet har selvfølgelig rett i at vestlige eksportsubsidier er et stort problem i den internasjonale handelen med landbruksvarer. Som de skriver i Morgenbladet 6. oktober: La oss importere sukker fra Malawi istedenfor fra Danmark.

I Kosmopolitikk tar vi da også klart avstand fra eksportsubsidier, fordi de er utviklingsfiendtlige. Vi oppfordrer også til økt import fra utviklingsland, både fra lav- og mellominntektsland.

Men samtidig som vi deler i det minste noen av disse målsetningene med Nærstad og Solheim, avviser de enhver tanke om at WTO kan bli et verktøy for å oppnå en mer rettferdig verdenshandel.

Det er da man må spørre: Hvordan i all verden kan vi forhindre at sterkt subsidiert overproduksjon dumpes i utviklingsland uten et forpliktende avtaleverk på globalt nivå? Hvordan kan vi gi utviklingslandene like konkurransevilkår og større eksportmuligheter uten mer rettferdige og bindende internasjonale handelsreguleringer?

Alternativet til Nærstad og Solheim henger i det blå. Matvaresuverenitet som et absolutt prinsipp er verken oppnåelig eller ønskelig. Bilaterale avtaler skaper flere problemer enn de løser. For en utviklingsvennlig politikk finnes det ingen vei utenom et reformert WTO-system.

Thomas Hylland Eriksen

Halvor Finess Tretvoll

Forfattere av Kosmopolitikk

Mer fra Debatt