Debatt

Nærsynt?

Vi er nærsynte og har et ønske om “å skru klokka tilbake til førglobaliserte tider,” påstår Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll. Grunnen skal være at vi fremmer prinsippene for matsuverenitet. Det er ikke den eneste meningen de to feilaktig tillegger oss i sitt innlegg i Morgenbladet (29/9). De fremstiller det som om vi blant annet er imot handel og utelukkende for et selvbergingslandbruk. Det er vi ikke. Vi er for både internasjonal, nasjonal og lokal handel, også med mat.

I dag blir cirka 90 prosent av all mat som produseres i verden, konsumert i de landene der den produseres. Det er først og fremst handelen innenfor hvert lands egne grenser som har bidratt til utvikling. Et stort problem nå for de fattige landene er dumping av sterkt subsidierte varer fra rike land. De siste 20 årene har de fattigste landene gått fra å være netto mateksportører til å bli netto matimportører.

Internasjonal handel er også viktig for fattige land. Det er både sunt og økonomisk bra at Norge kan eksportere fisk og importere tropisk frukt. Vi arbeider aktivt for å øke importen til Norge av varer fra fattige land der de har overskudd, til erstatning for import fra rike land som EU og USA. Sukker fra Malawi istedenfor fra Danmark!

Det er nesten tragisk at Eriksen og Tretvoll har så liten tro på en positiv fremtidsutvikling at de skriver at handelen med landbruksvarer “kommer til å foregå under en mer eller mindre reformert variant av WTO-systemet”. Dette systemet tar utgangspunkt i de ti prosentene av produksjonen som krysser landegrensene, ikke de 90 som konsumeres innenfor. Det er først og fremst eksportinteressene til storskala-landbruket som fremmes, ikke interessene til de fattige bøndene. Det er også et system som fremmer et ikke-bærekraftig landbruk. Vi hadde håpet at Eriksen og Tretvoll ville være med i arbeidet for en helt annen handels- og landbrukspolitikk.

I sin artikkel henviser Eriksen og Tretvoll bare til en av oss som forfatter av artikkelen de polemiserer imot. Det synes vi er slurvete eller ufint. Når det er to av oss som skriver, bør vel begge nevnes?

Arvid Solheim er leder i Utviklingsfondet

Aksel Nærstad er utviklingspolitisk seniorrådgiver i Utviklingsfondet

Mer fra Debatt