Debatt

USA, Humboldt og vi

Håkon Gundersens intervju med Gry Brandser i forrige nummer av Morgenbladet var forbløffende lesning. I intervjuet blir det hevdet at Kvalitetsreformen ved våre universiteter er en import fra USA. Det humboldtske universitet skal ha gjennomgått en pervertering på amerikansk jord, og det er denne perverterte varianten vi nå har importert, heter det.

Ideen om at europeisk kvalitet uvegerlig blir forringet i koloniene er en flere hundre år gammel klisjé, og den er tydeligvis anvendelig fremdeles. Men la nå det ligge. Verre er det at det blir satt likhetstegn mellom det amerikanske universitetssystemet og den britisk-australske modellen vi har innført gjennom Bologna-prosessen. Den modellen skiller seg radikalt fra den amerikanske, som det etter min mening er god grunn til å importere (i alle fall deler av den).

Noen av de viktigste forskjellene mellom det amerikanske systemet og det nye norske systemet er:

a) Amerikanerne har en fireårig bachelor-grad (mot vår treårige). Det gir større frihet, slik at man slipper å planlegge studiet ned i minste detalj fra begynnelsen av, og det gir en bredere allmennutdannelse.

b) Også de som skal inn på et profesjonsstudium (medisin, jus) må gjennom den fireårige allmenndannende bachelorgraden først.

c) Den amerikanske forsker-utdannelsen (“graduate school”) er omfattende og grundig, i motsetning til de puslete todagerskursene våre universiteter legger opp til.

Jeg aner ikke hvem som har fabrikkert myten om at Kvalitets-reformen er noe vi har hentet fra USA. Ottosen-komiteen foreslo riktignok en variant av det amerikanske systemet i 1968, men det forslaget ble som kjent skrinlagt. Mjøs-komiteen avla et besøk ved University of Virginia, men fant ikke stort å hente derfra.

I stedet for å hente inspirasjon fra verdens fremste læresteder – de fleste av dem amerikanske – erstatter vi vårt gamle system med et nytt som på mange måter er like ille som det vi hadde. Forslag om å ta en titt på det amerikanske systemet blir enten møtt med taushet, eller med merkelige påstander om at de gode sidene ved det amerikanske systemet blir ivaretatt av vår ex.phil.-ordning! (UiOs viserektor Inga Bostad i Dagbladet for en tid siden.)

Tord Larsen

Førsteamanuensis ved Sosialantropologisk Institutt, NTNU

Mer fra Debatt