Debatt

Appell til akademia

intelligent design

Paul Nelson – en av frontfigurene innenfor den såkalte Intelligent Design-bevegelsen – kommer i neste uke til Norge. Han skal forelese på studentersamfunnene i Bergen og Trondheim, ved Rikshospitalet, UiO og NTNU, og som en slags innrømmelse av at dette egentlig dreier seg om tro og ikke vitenskap, skal han selvfølgelig også besøke en bråte kristne menigheter på rundreisen.

Nelson har ingen formell utdannelse i biologi eller paleontologi, men mener likevel å ha nok kunnskap om evolusjonsteorien (ET) til å kunne “bevise” at den tar feil. Han har aldri kommet på trykk i noe fagfellevurdert tidsskrift, men det er fordi akademia konspirerer mot ham, slettes ikke fordi han ikke produserer vitenskap. “Bevegelsen” han fronter har nemlig fortsatt til gode å presentere en eneste testbar hypotese; det hele dreier seg kun om å gi inntrykk av at ET tar feil, slik at alternativet Gud Skapte Alt blir stående alene igjen og derfor ikke trenger noen beviser for å godtas.

Intelligent Design (ID) er altså pseudovitenskap på sitt ypperste, og “problemene” ID kommer med har vel så mye med matematikk, informatikk, fysikk og kjemi som biologi å gjøre. En ofte benyttet taktikk for å stille ET i dårlig lys er dermed at ingen motdebattant får servert problemstillinger relatert til sitt eget fag.

I Trondheim er det for eksempel tre akademikere med biologibakgrunn som skal forsvare ET, selv om en representant fra vertsorganisasjonen Origo i korrespondanse med undertegnede selv mente at “innholdet i ‘ID-bevegelsen’ er mer matematikk enn biologi”. Dette er skittent spill, mine damer og herrer, intet mindre.

Fordi en dåre kan spørre mer enn ti vise kan svare, oppfordrer jeg akademikere i Oslo, Bergen og Trondheim til å stille opp forberedt når uvitenheten skal spres i deres by (se origonorge.no for tid og sted). Hos tilhørere uten nødvendig bakgrunnskunnskap vil hvert spørsmål som får stå ubesvart, hver falske påstand som får stå uavvist og hver “gåte” som får stå uløst skape en illusjon av at ET er bevist å være feil – og den slags aktiv desinformasjon kan vi ikke godta stilltiende.

Nicolas Elvemo

Student ved medisinsk forskerlinje, NTNU

Mer fra Debatt