Debatt

Tid for ydmykhet, Carl I. Hagen

5. mars 1890 vedtok Stortinget at “Mere og mere staar Krig for den almene Bevisthed som en Levning av Fortidens Barbari og en Forbannelse for Menneskeslekten”.

Mai 2003 ble krigen i Irak pompøst erklært som vunnet av president George W. Bush. Her hjemme var Carl I. Hagen raskt ute og oppfordret oss som var motstandere av krigen til å gå i oss selv å se hvor feil vi tok. Han gikk faktisk så langt at han ba oss som hadde vært negative til krigen vise ydmykhet.

I forkant av krigen i Irak var det en opphetet og kraftfull debatt om hvilken rolle Norge skulle innta. Min vurdering er at det var en bred folkelig og politisk allianse med forankring i solide historiske røtter som la grunnlaget for Norges standpunkt. Det var store demonstrasjoner med tusenvis av mennesker som mobiliserte for fred og mot krigens barbari. Den brede mobiliseringen fant sted i land etter land, og millioner tok gatene i bruk. Det er vel liten tvil om at dette folkelige engasjementet viste vei for politiske ledere både i Norge og ute.

Mai 2006 har vært en terrormåned. Det har vært en av de verste månedene vi har hatt i Irak siden krigen startet. Flere titalls mennesker dør hver dag. Det er stadig nye bilbomber og selvmordsaksjoner som rammer blindt. De rammer sivile, de rammer kvinner og de rammer barn.

Antall drepte irakere etter krigens start er over 30 000 mennesker ifølge nyhetskilder. Antall drepte amerikanske soldater er omtrent to og et halvt tusen. Dette er meningsløst høye tall og spesielt når vi vet at krigen ble startet på gale forutsetninger og på tross av massiv motstand. Det har ikke blitt funnet masseødeleggelsesvåpen, og kampen mot terror har snarere blitt svekket enn styrket av det amerikanske felttoget. Det ble også hevdet at felttoget skulle fremme demokrati og menneskerettigheter. Dessverre har vi vært vitne til de groveste brudd på menneskerettighetene fra begge sider.

USA er en viktig og god alliert for Norge, og de er særdeles viktige i internasjonal politikk. Det jeg frykter mest i forhold til situasjonen i Irak er hvordan krigen og enkelthendelser bidrar til å undergrave arbeidet for å styrke menneskerettighetene, og hvordan kampen mot terror har bidratt til å undergrave det universelle og absolutte forbudet mot tortur. USA burde hatt en ledende rolle i arbeidet for å styrke menneskerettighetene, men bidrar nå dessverre til å svekke dem.

Så kan vi spørre oss. Har vi som kjempet aktivt mot denne krigen, samt norsk deltagelse grunn til å være ydmyke slik Carl I. Hagen oppfordret oss til? Hva skal vi være ydmyke for? Det viktigste i dag mener jeg er å ta lærdom av det som skjedde. Det er bestandig lett å være etterpåklok. Situasjonen var jo sammensatt og uoversiktlig, så jeg kan ha forståelse for dem som mente noe annet enn meg selv. Det jeg derimot har problemer med er at Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet fremdeles forsvarer denne krigen. Min oppfordring til Hagen er at han innrømmer at Frp tok feil, og at han for fremtiden tar en litt mer forsiktig holdning til å støtte kriger som ikke har tilstrekkelig forankring i FN.

Trygve Slagsvold Vedum

Stortingsrepresentant for Senterpartiet

Mer fra Debatt