Debatt

Enfold i kulturbyen

Stavanger blir europeisk kulturby i 2008. På institusjonens hjemmeside står vakre ord om de verdier som skal ligge under: om kulturarv som identitetsskaper, om å verdsette forskjeller og slikt.

Det er bare så synd at Stavanger 2008 slår seg selv så kraftig på munnen. Kulturårets fire sesonger har man alle gitt engelske navn: Open Port of Europe, Open port of Arts med mer. En rekke andre navn er også engelske. Til og med forprosjektet som skal dreie seg om forholdet mellom norsk kultur og den latinske middelhavskulturen har man klart å gi ikke et norsk eller latinsk, men et engelsk navn: HOT/cold.

Dette er både fantasiløst og enfoldig. Å velge bort sitt eget språk i et slikt omfang bidrar ikke til et kulturelt mangfold, men til å styrke et språk som er blitt så dominerende at det truer Europas fargerike språkkart. Samtidig signaliserer kulturinstitusjonen Stavanger 2008 at vårt eget språk ikke er godt nok, og gir dermed et spark til egne idealer om identitet og kulturarv. (For hvor ligger vår kulturelle identitet mer tydelig forankret enn i språket vårt?) Husmannsånd kalles dette, og er ikke vakkert å oppleve – verken for nordmenn eller utlendinger.

Om vi vil være internasjonale i Norge, bør vi bruke vårt morsmål når vi taler til hverandre. I tillegg bør ta inn over oss at verden rundt oss bruker mange ulike språk, og ikke bare det engelske. Slik yter vi vår skjerv til det språklige mangfoldet.

Gabriel Fliflet

Musiker

Mer fra Debatt