Annonse
04:00 - 30. juni 2006

Hvorfor "hin" knuser "haun" – og "den"

Annonse

Jeg registrerer med bitterhet at Terje Simonsen har et poeng i sin kritikk av meg i Morgenbladet 16. juni. Jeg vil her vise hvorfor hans argument likevel har forsvinnende liten relevans. Simonsen sier at “hin” er et dårlig forslag til kjønnsnøytralt personlig pronomen særlig når det gjelder Gud – fordi noen kaller Djevelen for “hinmannen” og fordi andre kaller tusser og troll for “hintfolket”. Her er to grunner til at det er et lite relevant argument:

For det første er det forsvinnende få som snakker om tusser og troll, eller kaller Djevelen for “hinmannen”. Det kan ikke være mer enn noen få gamle, som uansett aldri vil referere til Gud som verken hin eller haun. (Og så en idéhistoriker, da…)

For det andre mener jeg altså at “hin” kan referere både til Gud og Djevelen, samt mennesker av ukjent kjønn, mulige romvesener m.fl. Dette impliserer ikke blanding av Gud og Satan noe mer enn “han” om Gud i dag impliserer blanding av Gud og mennesker.

Diskusjonen må avgjøres med en totalvurdering av argumenter for og mot, og her har jeg allerede levert en del argumenter for “hin” og mot “haun”. Her kommer noen til:

“Hin” er allerede etablert som kjønnsnøytralt pronomen i en pensumbok fra Universitetsforlaget om sexologi (Sexologi i praksis). Han, hun, den, det og hin er korte og enkle ord, mens haun er mer fonetisk komplisert å uttale.

“Haun” skal likevel ha at det er bedre enn Harald Ryengs forslag (Morgenbladet 23. juni) om å bruke “den”. “Den” er så innarbeidet upersonlig at det passer svært dårlig for kristen teologi som nettopp trenger å markere at Gud forstås personlig, og ikke som en nyreligiøs upersonlig kraft. I tillegg er “den” veldig åpen og upresis i sin referanse: “Takk Gud. Den er god.”

Jeg konkluderer fortsatt med at “hin” er “haun” og “den” overlegen.

Atle Søvik

Stipendiat i systematisk teologi

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt