Debatt

Iranske opposisjonsgrupper

Mahmood Amity-Moghaddam skriver i Morgenbladet 5. mai at “Norge har et historisk og moralsk ansvar for å spille en mer aktiv rolle for å forebygge en krig i området” (Iran). “En god start kan være å gjenoppta politiske forbindelser med iranske opposisjonsgrupper.”

Siden Amity-Moghaddam like før beklager at man har brutt forbindelsene med Mujahedin-e-Khalgh (MEK) og NCRI, antar jeg at han først og fremst mener disse organisasjonene – og deres søsterorganisasjoner, der Maryam Rajavi er “dronningen”. Disse organisasjonene har ganske riktig vært svært så aktive når det gjelder å forråde landet sitt ved ikke bare å sende ut detaljerte kart over områdene der anriking foregår, men også navnene på dem som er ansvarlige for dette – de ønsker åpenbart amerikansk bombing og intervensjon. I tillegg har organisasjonene en stygg historie. De måtte rømme Iran etter revolusjonen og slo seg ned i Paris, inntil de også ble utvist der ifra og slo seg ned i Irak. Dette var i 1986, under Iran-Irak-krigen, som MEK lenge hadde støttet på Iraks side. Aktivitetene økte etter at de flyttet til Irak, og organisasjonen er medansvarlig for Saddam Husseins undertrykking av både shiamuslimene i sør og ikke minst kurderne etter den første Gulfkrigen. Under massakren i Halabja var de Saddams sterke støttespillere. Fra sine leirer nær grensen til Iran gjorde de stadige raid mot sine landsmenn.

MEK har vært ansvarlig for mange angrep både på amerikanere i Iran, sivile og ledende politikere, mange med dødelig utgang. De sto til og med bak et angrep mot den forrige presidenten i Iran, den framskrittsvennlige Mohammad Khatami, i 2000. I 1981 ble 70 personer drept da de bombet kontorene til The Islamic Republic Party.

Om de hadde en viss støtte i Iran i tiden rundt og etter revolusjonen, er den i dag totalt fraværende. Iranerne er i dag minst like redde for dem som for det sittende regimet. Derimot har en del eksiliranere og andre interesser som denne organisasjonen kan ivareta; den kan utvilsomt være gunstig å bruke for dem som ønsker å splitte iranere for sjøl å få makt – økonomisk eller politisk.

For meg er det ufattelig at det finnes iranere som ønsker at andre skal bombe landet deres; som ønsker krig. For det er det Amity-Moghaddam i praksis gjør. Så lenge Iran anriker uran til fredelige formål, er det ingen som har noe med det å gjøre. Og skulle det gå samme veien som med Pakistan og India – ja vel. Hva er det – annet enn USAs oppfinnelse “Den onde akse” – som skulle tilsi at regimet i Iran er farligere enn disse?

Elisabeth Reehorst

Lærer, Bergen

Mer fra Debatt