Debatt

Favnen ikke for full

Det er viktige spørsmål som tas opp i Morgenbladets artikkel “Favnen litt for full”. Sten Inge Jørgensen har rett i at Regjeringen har store ambisjoner om å få til en bedre og mer rettferdig verden. Alle som har jobbet i politikken vet imidlertid at det dessverre ikke er så enkelt at man går rett på handling. Vi må ha et godt faglig grunnlag, alliere oss med andre og planlegge det vi gjør.

Morgenbladets skribent kritiserer UDs ambisjoner og angivelig fraværende strategi for arbeidet med “internasjonale skatter og avgifter til utviklingsformål”. Jeg mener vi er på god vei til å gjøre det rette. Når Norge 1. september overtar formannskapet i den internasjonale pilotgruppa for nyskapende finansieringsmekanismer for utvikling, har vi ett hovedmål: å mobilisere økt internasjonal støtte til Frankrikes initiativ om å innføre solidaritetsavgifter for utviklingsformål på flyreiser. Inntil videre vil vi bruke inntekter fra den eksisterende CO2-avgiften på flydrivstoff til utviklingsformål. I tillegg ønsker vi å bringe debatten om internasjonal skattlegging videre. Det vil kunne sikre en mer forutsigbar finansiering av utvikling. Derfor har vi påtatt oss å lede pilotgruppa.

Sammen med Frankrike og andre land vil vi slå et slag for internasjonale solidaritetsavgifter, blant annet for organisert innkjøp av medisiner til fattige land gjennom en ny internasjonal innkjøpsordning. Jeg vil lansere dette sammen med den franske utenriksministeren i New York og Paris om fjorten dager. Brasil og Chile vil også delta.

Med nesten én prosent av BNI til bistand, kunne Norge i og for seg avstått fra å delta i nye finansieringsordninger for utviklingsformål, og uten direkte dårlig samvittighet. Da ville vi imidlertid ikke gjøre jobben for en bedre verden godt nok. Morgenbladet får derfor ha meg og utenriksministeren unnskyldt for å ha ambisjoner utover det høye norske bistandsnivået. Slik vi ser det, er det mye verre ikke å tore å forsøke mer. Å lykkes er derimot ikke gjort over natten.

Alle er opptatt av at midler fra giverlandene benyttes på en mest mulig formålstjenlig og effektiv måte. Det gjelder å finne mekanismer for kontroll som er akseptable både for giverland og mottakerland. Norad har et særlig mandat for å følge opp evalueringsarbeidet av både norsk og internasjonal bistand. Gjennom evalueringsarbeidet får vi tilført kunnskap som er til stor nytte i utformingen av norsk utviklingspolitikk. Regjeringens initiativ for å se kritisk på Verdensbankens og IMFs krav til privatisering knyttet til utlån og gjeldslette følges også opp, og den utredningen vi har satt i gang har høy prioritet. Vi vet at privatisering fortsatt knyttes til lån og gjeldslette, om enn i mindre omfang enn tidligere. Men det er også slik at låntakerland i mange tilfeller selv ønsker og har valgt dette – det er ikke nødvendigvis påtvunget fra Verdensbankens og IMFs side. Vi vet imidlertid ikke nok om det, eller om det sivile samfunn i landet er enig med sine myndigheter. Vi ønsker derfor å lære mer om den prosessen som foregår før en beslutning om privatisering fattes. Vi er avhengig av ulike kilder; lokale myndigheter i fattige land, det sivile samfunn, Verdensbanken og IMF selv, våre ambassader og andre involverte.

Vi har allerede innhentet synspunkter fra flere berørte parter, og fortsetter arbeidet med å utrede de faktiske forhold på landnivå. Det er viktig for oss at flest mulig blir hørt, både finansinstitusjonene selv og kritiske røster. Det sier seg selv at arbeidet må være omfattende, balansert og nøyaktig for at resultatene skal være av verdi og danne grunnlag for oppfølging og beslutninger. Dette vil ta tid, men vi legger større vekt på å gjøre et grundig og godt arbeid enn å handle på spinkelt grunnlag. Vi planlegger at arbeidet munner ut i et bredt anlagt seminar i Oslo seint på høsten.

Regjeringen har ambisjoner, og jeg er mer utålmodig enn de fleste. Vi er på god vei og vi vil levere, men må ha et godt og seriøst grunnlag, noe som krever utredninger. Til sjuende og sist det er det selvfølgelig handling som teller og det er det vi ønsker å bli målt på.

Erik Solheim

Utviklingsminister

Mer fra Debatt