Annonse
04:00 - 12. mai 2006

En stor kunstner

Annonse

I Olav Anton Thommessens omtale av dvd-ene med Bernsteins Mahler-tolkninger nevner Thommesen den nederlandske dirigenten Mengelberg. Det skrives at Willem (ikke William) Mengelberg dessverre ble nazist.

Mengelberg hadde nok en naiv eller tilsynelatende ukritisk holdning overfor nazistene, og han fortsatte å lede konserter med Concertgebouw-orkesteret under den tyske okkupasjonen. Mengelberg brukte også sin stilling til å redde jødiske orkestermedlemmer fra deportasjon. I begynnelsen av okkupasjonen fikk han ennå fremført musikken til sin venn Gustav Mahler, men senere ble dette forbudt.

Mengelberg fikk en ganske hard dom i etterkrigstiden, og karrieren fikk en tragisk og brå slutt. I senere tid mener man vel at Mengelberg er blitt urettferdig behandlet, og at det ikke er gode holdepunkter for å kalle ham nazist. Det er nok bedre å huske ham som en stor kunstner som har dirigert Amsterdams berømte orkester i 50 år.

Mengelberg har til og med satt sine spor i Norge. Det var kontroversielt da Edvard Grieg i 1898 engasjerte det profesjonelle Concertgebouw-orkesteret fra Amsterdam, etter at Kristianias orkester halvveis var forespeilet å spille under musikkfesten. Mengelberg og hans orkester spilte så fremragende at man forsto at også Norge trengte et førsterangs orkester.

Erik F.O. Pomp

Apoteker, Sandsli

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.