Debatt

Hvorfor ikke Gripen?

Når det gjelder Norges kjøp av nye jagerfly skrives det stort sett bare om valget mellom amerikanske Joint Strike Fighter og EUs Eurofighter – vi så det også i Morgenbladets dekning av saken i høst. Men naboen på vår skandinaviske halvøy gir oss en tredje mulighet: SAAB/Volvo/Ericssons “Gripen”. Å velge bort denne er å gå over bekken etter vann! Ifølge adskillige kommentarer i fagtidsskriftene er Gripen per dato verdens beste “flerfunksjonsfly”, i betydningen minst like avansert som konkurrentene i å kunne utføre alle slags operasjoner, men det er også langt mer gjennomprøvd enn konkurrentene.

Svenskene har faktisk en lang tradisjon i produksjon av verdens mest avanserte jagerfly, hvor Gripen er sist oppnådde utviklingstrinn. Representanter for Lockheed Martin og Eurofighter har faktisk besøkt Saab-fabrikken for å lære av svenskenes erfaring med fly av “fjerde generasjon”. Gripen leveres i dag til Sør-Afrika, Tsjekkia og Ungarn, og er under vurdering fra flere land.

Et hovedpoeng ved valget er at Saab gir gode samarbeidsprosjekt for kjøperlandets industri. Men som Fred Brodin, leder for Volvo Aero sier: “Kampfly selges med politisk kraft”, og den har USA og sentralmaktene i EU, men ikke Sverige.

Sigmund Kvaløy Setreng

Filosof og tidligere flymekaniker

Mer fra Debatt