Debatt

Hva er Åpen kanal?

Kultur- og kirkedepartementet er blitt klaget inn for Sivilombudsmannen fordi foreningen Åpen kanal ikke blir ansett som part i departementets arbeid med å realisere åpen kanal-konseptet, det vil si ytringsfrihet for alle i fjernsynsmediet. Av statssekretær Mette Gundersens e-post til Morgenbladet, sitert i avisen 7. april i år, går det fram at departementet har tatt feil av hva foreningen Åpen kanal er, og dermed utelukket foreningen som part på sviktende grunnlag.

Foreningen Åpen kanal er åpen for alle og skal være en pådriver for å få realisert det internasjonale åpen kanal-konseptet som Stortinget har gått inn for, og som departementet i disse dager forbereder. Historisk sett var det initiativtakerne til denne foreningen som lanserte konseptet i Norge og fikk gjennomslag for det i Stortinget. Statssekretær Gundersen forutsetter at foreningen arbeider for å få kontroll over den kapasiteten i bakkenettet som skal settes av til Norges Åpen kanal.

Her snur hun saken på hodet, for i så fall hadde foreningen arbeidet mot sitt eget formål. Det foreningen Åpen kanal hele tiden har understreket er at en åpen kanal ikke kan underlegges én eller flere bestemte aktørers kontroll. Det er derfor bekymringsfullt at Gundersen i sin e-post synes å bekrefte at departementet vil bryte med disse forutsetningene ved å ta opp konsesjonsspørsmålet. Dette er uforenlig med åpen kanal-konseptet, og etter foreningen Åpen kanals mening bryter det med ytringsfriheten både i henhold til Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Kringkastingsloven ble ikke utarbeidet med tanke på Norges Åpen kanal, og departementet kan derfor ikke være bundet av denne i tilretteleggingen av åpen kanal-konseptet, så lenge det var dette Stortinget selv gikk inn for å realisere også i Norge. Foreningen Åpen kanal er sivilsamfunnets eneste organisasjon som arbeider for dette formålet og er åpen for alle på ikke-kommersielt grunnlag. Foreningen er avhengig av å kjenne til departementets beslutninger og begrunnelser knyttet til rammebetingelsene for Norges Åpen kanal for å kunne ivareta sine interesser.

Tor Martin Møller

På vegne av foreningen Åpen kanal

Mer fra Debatt