Debatt

Dypøkologi og politikk

Espen Gamlund kan i Morgenbladet 27. januar berolige leserne om sine edle motiver for den dypøkologiske bevegelsen. Det synes jeg er flott, og han skal igjen ha takk for å ta opp debatten.

Gamlund spør om hvordan den dypøkologiske bevegelsen kan få gjennomslag for sitt tankegods: “Er det tilstrekkelig kun å appellere til at naturen har en egenverdi, eller må det kraftigere sprengstoff til? Jeg tror det siste,” skriver han.

Uten at jeg er helt sikker på hva Gamlund legger i “kraftigere sprengstoff”, tror jeg en blanding må til. Det er vel og bra å påpeke konsekvensene av miljøproblemer og dyremishandling (sprengstoff?), men vi må samtidig arbeide for å øke forståelsen for hvorfor problemene oppstår. Ingen av de gamle politiske filosofiene har vært i stand til å løse disse problemene. Der kommer dypøkologien og de grønne partiene inn, med mindre Gamlund tenker bokstavelig på sprengstoff.

Vi må fremme alternativer til bruk-og-kast-mentalitet i forhold til medmennesker, dyr og natur. Vi må, som Morten Tønnesen var inne på i sitt innlegg 13.januar, forklare hvorfor vi mener slike holdninger må bekjempes. Vi tillegger ikke bare mennesker, men også dyr og natur, egenverdi. Våre etiske prinsipper, ikke-antroposentrismen inkludert, er noe som gjerne må ropes ut, og slett ikke tones ned. Dypøkologien er ikke-antroposentrisk.

Miljøpartiet De Grønne er det eneste politiske partiet i Norge som representerer dypøkologiske tanker og verdier, og Espen Gamlund spør seg hvordan vi kan bedre dypøkologiens fremtid. Jeg tror svaret i stor grad ligger i at den dypøkologiske bevegelsen for alvor må tre inn på den politiske arenaen. Det holder ikke å arrangere endeløse demonstrasjoner utenfor møtelokalene, når vi kan sitte inne i dem. Parlamentarismen er til for å brukes.

Jeg vil derfor oppfordre alle med dypøkologiske sympatier om å slå ring om vårt (foreløpig) lille, norske miljøparti. SV og Venstre har også kalt seg “miljøpartier”, men uten dypøkologi i bunn er velvilje fra regjeringskolleger viktigere enn dyr og natur.

De Grønne og dypøkologien trengs på Stortinget.

Sondre Båtstrand

Talsperson Grønn Ungdom

Mer fra Debatt