Debatt

Verdensmester i inkludering?

Statsminister Stoltenberg erklærte i en kronikk nylig at "Vi kan skape et av de mest vellykkete inkluderende fellesskap verden har sett, men for å lykkes med å åpne fellesskapet trenger vi flere med på laget". To nye lagkapteiner er i gang med sine oppgaver: Likestillings- og integreringsombudet og Integreringsdirektøren. Begge stillinger er besatt av folk uten særlig erfaring på området, og vi må anta at begrunnelsen er "hire for attitude, train for skill". Mange stusset over integreringsdirektør Kaldheims innlegg på Integrerings- og mangfoldsdirektoratets åpningskonferanse der han unnlot å fortelle om sine visjoner for det nye direktoratet, men brukte sin tid på å vise bilder av de ansatte. Undringen gikk over til bekymret hoderisting da jeg leste Morgenbladets intervju med ham 6. januar. På spørsmål om hvorfor Kaldheim i sin ordførertid sa nei til flyktninger, sier han: "Man hadde tidligere tatt imot mange flyktninger, man skulle være politisk korrekt".

Er dette Norges mangfoldsdirektørs syn på bosetting av flyktninger? At de mange kommuner som faktisk bosatte flyktninger, gjorde dette ut fra et brennende ønske om å være “politisk korrekt”? Hvis så er tilfelle synes IMDIs fremtidige suksess og Stoltenbergs visjon å ligge langt frem i tid. Kaldheim begrunnet Fets mottaksstopp med en rekke forhold som ikke var optimale for å kunne ta imot folk på en skikkelig måte. “Både lærere og alle slags folk reagerte”, forteller Kaldheim. De reagerte nok litt, de flyktningene som fortsatt måtte bo på mottakene også, uten at direktøren nevnte dette. Intervjuet gir ingen svar på hvilke krafttak han igangsatte for å gjøre Fet i stand til å motta flyktninger i fremtiden, men vi antar at det ikke var småtterier.

Kaldheims sjef, Bjarne Håkon Hanssen, sa under IMDIs åpningsseanse at det viktigste budskapet til alle nyankomne innvandrere skulle være "Din første jobb i Norge er å lære norsk og skaffe deg de kvalifikasjoner som norsk arbeidsliv krever". Musikk i manges ører, men kanskje det skulle sies noe annet først? Et lite ord som ingen nyankommen innvandrer eller flyktning er blitt møtt med i Norge på mange, mange år. Kanskje både Hansen og Kaldheim i kor rett og slett skulle øve på å si velkommen?

Henrik Lunde,

informasjonsleder Antirasistisk Senter

Mer fra Debatt