Debatt

Grenseløs naivitet eller Mor Lille er en sten?

Så kom den da endelig, den etterlengtede uttalelsen fra Den norske kirkes lærenemnd om "Skriftforståelse og skriftbruk med særlig henblikk på homofilisaken". Konklusjonene var som ventet, og nå er det visstnok blitt slik at man har god bibelsk dekning for at Kirken både kan anerkjenne homofilt samliv, og at den ikke kan gjøre det. Mye kunne vært skrevet om dette, men det burde uansett ikke overraske. Det som overrasker, er den naive holdningen Kirkens lærde menn og kvinner ser ut til å utvise i denne saken.

Man tror at det som ut fra begge parters syn går på sentrale helbibelske prinsipper, ikke skal virke kirkesplittende fordi man sier at det ikke skal være det! Det minner unektelig om Holbergs harselas med den unge student i Erasmus Montanus som ved hjelp av ordgyteri (logikk) kan erklære et stakkars menneske som sten. Samtidig kan enhver med litt leseferdigheter se at man i konklusjonene i spørsmålet om anerkjennelse av homofilt samliv inntar motsatte standpunkter med sterke begrunnelser i og tolkninger av det som er Kirkens eksistensgrunnlag, nemlig de hellige skriftene i Bibelen. Ut fra dette tror og mener man så at man skal kunne leve med to likeverdige syn. Nemndsleder professor Torleiv Austad sier at man skal være romslige og ikke pragmatiske.

Det spørs om ikke denne nemndas arbeid har vært minst like mye preget av det siste som av det første. I alle fall bør nemndas medlemmer og alle andre som nå tror at det ikke er en kirke som er splittet fordi man sier at den ikke er det, vurdere om de ikke har vært for naive i sin romslighet og dialogiver. Nå vet jeg ikke om alle har fått med seg mandatet for lærenemndas arbeid, men et av spørsmålene fra biskop Odd Bondevik, som reiste saken for nemnda, gikk jo på om en kirke som ikke anerkjenner homofilt samliv samtidig krenker de homofiles menneskeverd (som jo er et av argumentene i debatten for å endre gjeldende praksis). I alle fall kunne vi dagen etter at uttalelsen ble lagt frem, lese kommentarer til den i avisen Vårt Land fra diverse personer som gir en interessant pekepinn på hvordan nemndas arbeid faktisk kommer til å bli brukt.

Følgende ble sagt av Inger Johanne Aas, pressekontakt i Åpen kirkegruppe: “Vårt håp er at kirken skal komme ut med et standpunkt i denne saken, der det blir klargjort at homofile er likeverdige”. Uttalelsen kan i grunnen stå for seg selv, men vi er flere som ser at nemndas naivitet og pragmatisme kun er ordgyteri som i grunnen ikke gjør noe verken fra eller til når det gjelder det faktum at Kirken med dette har fått en nær sagt mot normalt lærd begrunnelse for at den faktisk er splittet! Og vi deler langt ifra agendaen til Åpen kirkegruppe.

Oddvar Hægeland Kviteseid

Lektor ved Kvitsund videregående skole

Mer fra Debatt