Debatt

Kjønnstrøbbel

Min profil "En snill jødisk pike" av Judith Butler (professor i retorikk og komparativ litteratur ved universitetet Berkeley, USA) er kritisert av Unni Langås i debattinnlegget "Kjønnsløs" (Morgenbladet, 16/12). Langås skriver at hun mener at jeg i min artikkel "gir et dårlig innblikk" i Butlers forfatterskap, og at jeg gir inntrykk av at Butler "benekter at det finnes et biologisk kjønn og en kjønnet kropp". Til dette har jeg følgende svar:

Butlers forfatterskap er inspirerende og viktig lesning innenfor moderne feministisk teori, men det har ikke vært meningen med denne serien (“Feminister etter Beauvoir”) å utdype den enkelte feminists teoretiske ståsted og innholdet i de forskjellige bøkene de har skrevet. En profil i dette formatet er først og fremst en kort presentasjon, et miniportrett av kvinnen, bøkene, tankene, karrieren, oppslagene, debattene om henne, hennes skrift og virke. En forhåpentligvis appetittvekkende smakebit.

Jeg har aldri hevdet at Butler benekter at det finnes biologisk kjønn og en kjønnet kropp, men jeg hevder derimot i min artikkel at hun ser kvinnekroppen som en illusjon og kjønn som en forestilling (iscenesettelse). I sin bok Gender Trouble skriver Butler blant annet: "There is no gender identity behind the expressions of gender; … identity is performatively constituted by the very 'expressions' that are said to be its results" (side 25).

Når det gjelder forsideoppslaget på avisen av Butler, med forsidetittelen (“Kjønnsløs”), presentasjonsteksten samme sted (“Det finnes ingen kvinnekropp, mener Judith Butler”) eller billedteksten under bildet av Butler inne i avisen: (“Judith Butlers teorier om at biologisk kjønn ikke finnes har ivrige tilhengere”), er fellestrekket for disse at de er hinsides min kontroll og ikke skrevet av meg.

For øvrig er bildet som er valgt ut til profilen, hvor Langås mener at avisen har fremstilt Butler som "mann" og "klovn", det samme som omslagsfotoet på den svenske utgaven (Könet brinner, Natur och kultur 2004) av hennes siste bok.

Birgitte Huitfeldt Midttun

Litteraturviter og skribent

Mer fra Debatt