Debatt

Ingen bløff

Bjarne A. Undheim, leder i Bondelaget, avslører “Den store journalistbløffen” i forrige ukes utgave av Morgenbladet, som et svar på artikkelen “Den store bondebløffen” av Sten Inge Jørgensen, trykket 2. desember 2005.

Undheim mener den journalistiske metoden Morgenbladet benyttet er langt under pari. Ut av artikkelen leser Undheim et ønske om å stille bondestanden i dårlig lys. “Bondebløffen” er skrevet i en subjektiv sjanger, hvor journalist Jørgensen hele tiden nettopp viser frem hva slags journalistisk metode han benytter. Bak den klassiske, tilsynelatende “objektive” nyhetsartikkelen ligger også redaksjonelle valg. Denne gangen valgte vi å vise frem hvilke valg som ble gjort. Artikkelen er en søken etter svar på det vi synes er mystiske tall: nemlig antallet timer bønder oppgir å bruke på gården – 42 timer i uken – mens de står i annet lønnet arbeid som gir bonden brorparten av inntekten. Betyr dette at bøndene jobber dobbelt så mye som andre? Bak denne artikkelen lå blant annet utallige telefonsamtaler med forskere, en tur til Vestfold hvor det er blitt “avslørt” at flere bønder benytter seg av uregistrert arbeidskraft, samtaler med landbruksbyråkrater og en kontroversiell tidligere småbruker. Det er en artikkel som stiller flere spørsmål enn den gir svar, men som vi mener har åpnet opp for en viktig debatt. Undheim nevner selv i sitt innlegg det han mener kan være grunner til misforholdet mellom tallene.

Det norske landbruket står foran store utfordringer. Det er viktig at veien videre diskuteres i det offentlige rom. Og det står heldigvis ikke så dårlig til med den norske bonden at hun/han ikke tåler det.

Anna B. Jenssen

Nyhetsredaktør

Mer fra Debatt