Debatt

Norge mot verden?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre truer med veto hvis Norge ikke får gjennomslag for sine krav i WTO. Dette er ikke bare et utidig og alvorlig skremmeskudd fra et lite og rikt land som har bygd det meste av sin velstand på spesialisering og handel, men også et svært trist signal fra den nye regjeringen om at i kampen for å verne norsk landbruk mot omstillinger, må kampen mot fattigdom i verden vike.

At Norge skulle legge ned veto og på egen hånd blokkere for en avtale som omfatter hele 148 land, vil være et radikalt oppgjør med mangeårig norsk støtte til internasjonal konsensusbygging og forpliktende internasjonalt samarbeid. Men langt mer alvorlig er følgene et norsk veto vil ha for oppnåelsen av FNs tusenårsmål om halvering av fattigdom i verden innen 2015.

På Ministermøtet i Doha i 2001 skrev Norge under på en erklæring som forpliktet medlemslandene i WTO til å jevne ut skjevhetene i det internasjonale handelsregelverket, slik at utviklingsland kunne få ta en større del i verdenshandelen og den velstandsveksten som handel fører med seg. Men når Gahr Støre nå truer med veto, er det ikke fordi de fattige landene har kommet for dårlig ut i forhandlingene så langt. Tvert imot kommer trusselen nå fordi regjeringen frykter at mer rettferdige vilkår for fattige land på verdensmarkedet betyr at norske særinteresser må gi opp noen av sine privilegier. Dette er et gedigent løftebrudd mot verdens fattige, og vitner om en skremmende navlebeskuende holdning til utviklingsspørsmål og handel i den nye regjeringen.

Unge Venstre mener at det er på tide å se verdenshandelen i et større perspektiv enn norsk landbruk og snevre norske særinteresser. Som et av verdens rikeste land, har Norge et særlig moralsk ansvar i forhold til å etterleve de løftene som er gitt til de fattige landene og sørge for at en ny WTO-avtale bidrar vesentlig til en mer rettferdig verdenshandel.

Ifølge beregninger fra den britiske organisasjonen Oxfam, vil en økning i Afrikas andel av verdenshandelen med bare én prosent, sørge for hele fem ganger mer ressurser til dette kontinentet enn det som totalt blir gitt i gjeldslette og bistand til Afrika i dag. Gahr Støre håper muligens Frankrike vil komme Norge i forkjøpet når det gjelder bruk av veto, men om det skulle gå så langt at Norge alene blokkerer for et endelig resultat i WTOs utviklingsrunde, vil Regjeringen Stoltenberg II gjøre definitivt slutt på Norges tid som solidaritetsstormakt og sitte igjen med hovedansvaret for et i hvert fall midlertidig havari i kampen mot global fattigdom.

Unge Venstre oppfordrer regjeringen til å ta dette ansvaret på alvor og bidra konstruktivt til at Utviklingsrunden munner ut i en ny WTO-avtale. Hvis Gahr Støre legger ned veto i WTO på Norges vegne, setter han Norge opp mot resten av verden. Det er verken Norge eller resten av verden tjent med.

Boye Bjerkholt

Sentralstyremedlem i Unge Venstre

Mer fra Debatt