Debatt

Hvor god er arkitektutdanningen ved NTNU?

“Hvor bra er Norges største arkitekturinstitusjon?” er overskriften arkitekt Mathias Harang bruker i sin kronikk i Morgenbladet 28. oktober. Norges største arkitekturinstitusjon er Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU i Trondheim, dannet som del av NTH i Trondheim i 1910.

For å svare på Harangs relevante spørsmål må vi beskrive hvordan vi kan måle kvaliteten av en arkitektutdanning. Kan vi måle den ved å registrere hvor vanskelig det er å komme inn på arkitektutdanningen? Hva nivået er på hovedoppgavene ved avslutningen av arkitektstudiet? Eller gjennom den vitenskapelige produksjonen som publisering og AoK – arkitektonisk og kunstnerisk virksomhet?

Det finnes gode internasjonale målinger av universiteter, som listen utarbeidet av The Times Higher Education Supplement (THES). Det finnes ikke noen tilsvarende gode internasjonale lister som spesifikt måler kvaliteten ved ulike arkitektskoler. I England og USA utfører bransjeorganisasjonene evaluering av de nasjonale arkitektutdanningene. “Hvor god” er likevel et svært viktig spørsmål for oss, og fakultetet er på vei mot en høyere grad av transparens og en tettere intern dialog rundt utvikling av arkitektstudiet.

En ekstern evaluering av vår grunnutdanning gjennomført i 2004 påpeker både styrker og svakheter i arkitektutdanningen. Denne danner et viktig grunnlag i vårt utviklingsarbeid fremover. NTNU tar årlig opp 75 studenter til arkitektstudiet, og opptakskravene (62,8 poeng) gjør at studiet er et av de vanskeligste å komme inn på.

Studentene er svært motiverte, og mye jobbing i studiet bidrar til en svært lav strykprosent. Det legges ned et stort arbeid med hovedoppgavene, og nylig gikk NALs pris for arkitektstudenter til en nyutdannet NTNU-student. I år gikk prisen til Fredrik Lund Krogeide for diplomarbeidet “Maksimall”, mens den i fjor gikk til Siri Strømme Johansen og Tomas Løvset, NTNU, for diplomarbeidet “Fellesterminal Kristiansand, Forføring i fjæra”.

Fakultetet har også stor internasjonal utveksling av studenter. Halvparten av våre studenter drar ut i løpet av studiet, og vi tar imot like mange internasjonale studenter til NTNU. Fra 1. oktober 2005 er det innført helhetlig ledelse ved NTNU, der dekanus er tilsatt i en fulltids åremålsstilling på 4 år. Det var både eksterne og interne søkere til stillingen, der tilsettingen ble gjort av NTNUs styre.

Fakultet har også utpekt to prodekaner, siv. ark. mnal Fredrik Shetelig med spesielt ansvar for arkitektutdanningen, og professor Kristin Bergaust med spesielt ansvar for KIT-Kunstakademiet i Trondheim. Fredrik Shetelig kommer fra arkitektkontoret PIR 2 i Trondheim. Administrasjonen ledes av fakultetsdirektør Gunnar Parelius.

Vi skal bidra til at NTNU når målet om å være en av de 10 beste teknisk-naturvitenskapelige universitetene i Europa i 2020. Fakultet for arkitektur og billedkunst skal utnytte NTNUs faglige bredde til å styrke arkitektur og billedkunst som fag og til å synliggjøre fakultetets egenart nasjonalt og internasjonalt. Fakultetet skal bidra til at arkitektur og billedkunst videreutvikles og fornyes gjennom en åpen holdning og eksperimenterende virksomhet.

Tore I. Haugen

Dekanus, professor, Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU

Mer fra Debatt