Debatt

Kriminelle utlendinger

Det er ikke vanskelig å forstå Abid Q. Rajas ønske om å unngå stigmatisering av innvandrere. Men hans forslag i Morgenbladet 22. april om at media skal unnlate å informere om gjerningsmannens nasjonalitet eller manglende norskhet i alvorlige kriminalsaker, finner jeg ikke særlig overbevisende. Det er minst fire forhold som taler for åpenhet på dette området.

For det første er det prinsipielt betenkelig at visse typer informasjon om hva som foregår i samfunnet, skal unndras offentligheten. Slikt hemmelighold er riktignok nødvendig noen ganger, men bør begrenses til et minimum.

For det andre har jeg ennå til gode å se overbevisende argumentasjon for at en gjerningsmanns nasjonalitet saklig sett burde betraktes som irrelevant. Og spørsmålet kan faktisk besvares ut fra objektive kriterier. Det springende punkt er nemlig om det finnes eller ikke finnes noen korrelasjon mellom nasjonalitet eller andre etniske, religiøse og kulturelle karakteristika på den ene siden, og hyppigheten av visse typer handlinger på den andre siden. Med andre ord, om det finnes mønstre eller ikke. Dersom det gjør det, er det per definisjon interessant.

For det tredje er Norge og Europa i ferd med å gjennomføre et multikulturelt prosjekt som vel må savne sidestykke i historien. Det minste man bør kunne forvente i den sammenheng, er at prosjektets grad av vellykkethet fortløpende evalueres, og at folket, som aldri er blitt spurt om det var greit at prosjektet ble satt i gang, i hvert fall får vite hvordan ting utvikler seg. Dette har med demokrati å gjøre, og, etter min mening, også menneskerettigheter.

For det fjerde frykter jeg at man i det lange løp ender med å stigmatisere innvandrere dersom disse tingene skal skjules. Folk skjønner uansett omtrent hva som foregår, og det er trolig bedre at man i vårt flerkulturelle samfunn åpent og ærlig forteller både om det som går bra, og det som går mindre bra.

Når folk blir vist sjenerøsitet og gjestfrihet har vertskapet rett til å forvente at man oppfører seg ordentlig. Når det likevel ikke skjer, bør man gjøre noe med problemene, ikke skjule dem.

Ole Jørgen Anfindsen

Redaktør, HonestThinking.org

Mer fra Debatt