Debatt

Hvem er den hylende grisen?

Dagens «musikkliv», både aktørene og bransjen, er blitt selvhøytidelige på grensen til det kvalmende, skriver Harald Kolstad i sin kulturkommentar i Morgenbladet 18. mars. Som Kolstad hevder, har ingen påpekt bedre at dette egentlig dreier seg om trivialkultur uten de store kunstneriske ambisjonene enn The Beatles.

Kan vi tenke oss tanken? The Beatles, eller et av de gjenlevende medlemmene, stående på scenen på scenen i Oslo Spektrum under Spellemannprisen fortellende en selvforherligende forsamling at det egentlig dreier seg om noen biter plast og at prisene i år som vanlig går til de minst trivielle av de trivielle?

Når Kolstad retter sin skyts mot Årets Spellemann Odd Nordstoga er han imidlertid en tanke på avveie. Tittelen “Grisen står og hyler” passer veldig godt til Kolstads poeng, det skal han ha. Men i dette tilfellet er det høyst ufortjent. For det første heter sangen “Kveldssong for deg og meg” og har tekst av Ragnar Hovland, en forfatter som vanligvis ikke er å finne i det popmusikalske hylekoret. Hovlands tekst skal ha hentet (mer enn!!) inspirasjon fra en som vel veier enda tyngre i det norske kunstliv, nemlig Jakob Sande.

Odd Nordstoga er en komponist og låtskriver med utgangspunkt i og lange tradisjoner innen folkemusikk. Han har komponert og deltatt i musikaler og har i et dusin år samarbeidet med en lang rekke artister som er langt unna det selvforherligende “musikkliv” som Kolstad stiller til veggs.

Ta en titt, eller lytt, på Odd Nordstogas samlede produksjon, Kolstad. Så finner du kanskje ut hvem den hylende grisen egentlig er.

Mer fra Debatt