Debatt

Globoid for folket?

Morgenbladets påskenummer flyter over av ønsker om en varm og god europeisk union, med ikke bare frihet, men også likhet og brorskap for oss alle. De artiklene som EU-entusiasten Jørgensen har valgt ut, inneholder stort sett ikke annet enn venstreorienterte illusjoner om hva unionen kan bli. Derimot sier de lite om hvorvidt disse målene, som mange deler, faktisk fremmes av unionen.

Sigurd Grytten har fått høve til å kommentere sine egne tolkninger av noen sitater fra min bok Hvorfor nei? Han bebreider meg for at jeg ikke bryr meg om "helheten", men bare henger meg opp i hvordan interessegrupper som investorer eller lønnstakere tjener på eller rammes av et eventuelt norsk medlemskap. Etter hans mening er det høyrefolk som bryr seg om slike ting, mens en ekte sosialist er opptatt av helheten.

Skal vi le eller gråte? Den som peker på risikoen for at den nye forfatningen, som vi får ved å bli medlemmer, kan ramme dem som bare har sin arbeidskraft å leve av, får ikke lov til å være med i Gryttens “radikale” selskap. Gryttens “helhetsbetraktninger” dekker over interessemotsetninger, og er derfor globoid for folket.

Når den norske venstresida avviser unionsmedlemskap, er det i første rekke fordi det økonomiske liv som vi alle skal leve av, ikke lenger skal styres av organer som de styrte kan kontrollere gjennom demokratiske valg. Likevel påstår Grytten at nasjonalstatene fortsatt vil “styre de viktigste sidene av den økonomiske politikken som er skatte- og avgiftspolitikken”. Sannheten er vel heller at det meste av det norske regjeringer i etterkrigstida har gjort for å holde full sysselsetting er stikk i strid med unionens politikk, og til dels forbudt.

Hvorfor kan ikke Grytten og hans bevegelse innstille utenomsnakket og heller konsentrere seg om det ene nødvendige: Hva er det som er galt med den forfatninga som fedrelandet styres etter nå? Og har vi ikke krav på å få spesifisert hva som gjør de nye konstitusjonelle reglene, som vi eventuelt får gjennom unionsmedlemskap, så mye bedre enn den demokratiske forfatninga som vi har utviklet gjennom snart to hundre år? Hva slags fordeler kan folk flest i Norge få av at de som styrer oss, ikke kan avsettes av velgerne?

Mer fra Debatt