Debatt

En scenekunstner er ikke nødvendigvis en dramatiker

teater

100 og NÅ er et samarbeid mellom Dramatikerforbundet, Det Åpne Teater, Norsk Dramatikkfestival og NRK Radioteatret. Med støtte fra Nasjonalkomiteen for Ibsensatsingen, ønsker vi å markere samtidsdramatikken bredt i 2006 – hundre år etter Ibsens død. 100 og NÅ søker etter dramatikere og har blant annet annonsert i Morgenbladet.

Karstein Solli reagerer på annonseteksten som han mener uttrykker "en snever forståelse av dramatikk og teater" med den mulige "konsekvens at svært mange genrer utelukkes (eksempelvis) performance og forestillingsformer som kombinerer dans, tekst, visuelle og andre virkemidler". 100 og NÅ søker altså etter dramatikere. Hvem er dramatikere? Dramatikerforbundet har sine kriterier som avgjør om man kan voteres inn som medlem. Disse kriteriene er til stadig vurdering, men medlemssøknadene må inneholde en dramatisk tekst i en eller annen form. I 100 og NÅ-annonsen søkes det etter "alle uttrykk og genre" og det kreves en "karakteristikk av hovedpersonene og at hele handlingsforløpet skal kunne avleses". Her mener altså Karstein Solli at det ligger en motsetning og at kravet for å bli vurdert av 100 og NÅ ikke er som lovet: Et som inkluderer alle uttrykk og genre.

Vi opererer nok med en mer åpen definisjon av teatertekst enn Solli. Et handlingsforløp kan være en historie, eller en beskrivelse av sceniske hendelser, det kan være en ytre eller en indre handling, med eller uten tale. 100 og NÅ-juryen består av medlemmer som har erfaring med mange uttrykksformer – blant annet teateranmelder og redaktør Therese Bjørneboe, teatersjef ved Black Box Kristian Seltun, dramaturg i Radioteatret Helge Andersen og Jacob Hirdwall – dramatiker og dramaturg ved Dramaten/Elverket.

Intensjonen til 100 og NÅ er en invitasjon som favner bredt. Alle er velkomne til å gi sin definisjon av hva som er dramatikk og hva en dramatiker kan være. Dramatikeren står fritt til å velge seg den notasjonen han eller hun finner tjenlig for sine sceniske ideer. Men juryen må ha et skriftlig materiale som er avlesbart.

At dansen og store deler av det visuelle teatret/mimen er mer eller mindre tekstløs i sin form betyr ikke at disse uttrykkene er umulig for 100 og NÅ å vurdere. Karstein Solli og andre scenekunstnere er velkommen til å utfordre oss. Frist for innlevering: 4. april 2005.

Gunnar Germundson

Prosjektkoordinator 100 og NÅ

Franzisca Aarflot

Teatersjef Det Åpne Teater

Line Rosvoll

Leder Norsk Dramatikkfestival

Mer fra Debatt