Debatt

Retoriske grep fra oljemakten

Det er et demokratisk problem at publikum gis informasjon som tegner et helt feil bilde av den norske oljealderens lengde. Retorikken fra oljemakten er i disse dager påtagelig misvisende.

“Ny optimisme i oljebransjen” og “fortsatt høye oljepriser bra for Norge”, lyder overskriftene. Hallelulja-møtene er mange og arrangørene er påpasselige med å ikke invitere motekspertise og skeptikere. Drivhuseffekt og faren for at høye oljepriser kan skade verdensøkonomien er ubehagelige tema.

Oljeminister Thorhild Widvey, Oljedirektoratets Gunnar Berge og de mange interessentene som lever av olje og gass leder an i den pågående hjernevaskingen. Budskap er: “Bare halvparten av oljen på sokkelen er produsert” og “oljeinvesteringene mot gamle høyder”. Dette har sendt følgende signal: Vi kan lene oss tilbake. Vi er bare halvveis. Oljeeventyret har vart i 30 år. Berge hevder at det vil vare, ikke bare i 30 år til (vi er jo “bare” halvveis), men i nye 50 år!

Dette er en retorikk som ikke bygger på de faktiske realiteter. Oljedirektoratets egne tall i Ressursregnskapet 2004 som nettopp er lagt frem, viser at Nordsjøen vil være tømt for olje om mellom bare åtte og 18 år, med nåværende årlige uttak. Gunnar Berge får dette til å bli 50 år. Ressursregnskapet viser også at gassen vil vare i bare 42 år med årlig snittuttak som antatt av OD i 2011. Da er forekomstene støvsugd, hvilket neppe er mulig, men Gunnar Berge får likevel dette til å bli 100 år.

Det bildet ODs direktør Gunnar Berge maler i media er misvisende, men han lyver ikke. Han regner bare med at den årlige utvinningen reduseres sterkt. Men dette kommer ikke klart frem. Heller ikke at dette medfører dramatisk reduserte årlige inntekter.

Folk som ikke selv har tilgang til de faktiske tallene blir således ført bak lyset og kan derved heller ikke disponere slik de kunne dersom de fikk tilgang til fakta.

For bare ti år siden påsto OD at gassen vil vare i 210 år. Nå er tallet plutselig halvert til 100 år. OD bommer stadig ettersom det årlige uttaket øker. Men ikke bare OD bommer stygt. Også IEA – Det internasjonale energibyrået – har bommet 100 prosent på oljepris og etterspørsel. Det samme gjør de 150 norske oljetoppene som hvert år deltar på det oljepolitiske seminaret i Sandefjord. De eneste som kom nær denne gang var miljøansvarlig i Oljeindustriens landsforening og en sekretær i Petroleumsforeningen. Leder for seminaret Statoils Peter Mellbye konkluderte med at “jeg kan ikke huske at en eneste representant for oljeselskapene har vunnet dette”.

Likevel fortsetter vi å lytte til dem som bommer grovest og bommer gjentatte ganger. Det er disse som brukes i media. Motforestillinger er ikke populære. Slik bygger man en nærmest naiv forestilling om lengden på et eventyr, kanskje fordi det er i altfor manges interesse å holde Nordsjøen gående så lenge som mulig. Er det derfor vi drømmer oss bort?

Mer fra Debatt