Annonse
04:00 - 07. januar 2005

Hatske menn – nevrotiske kvinner

Annonse

Som sporadisk leser av Morgenbladet er jeg vant til at enkelte tekster krever en bakgrunn som jeg ikke har. Vanligvis finner jeg det ut ganske raskt og blar sporty videre etter å ha skummet gjennom det første avsnittet. Fredag 17. desember fant jeg et intervju med Kate Pendry under tittelen “Hatske menn – nevrotiske kvinner”. La meg aller først si at jeg med skam å melde aldri tidligere har hørt navnet Kate Pendry, selv om det opplyses at hun har en “enestående posisjon i den frie scenekunsten”. Likevel leste jeg dette intervjuet til ende, fordi Pendry uttalte seg om en stor befolkningsgruppe som jeg faktisk tilhører, nemlig gruppen av menn som verken er homofile eller bønder. Så vidt jeg forstår er Pendrys utgangspunkt at kvinner og menn er grunnleggende fremmede for hverandre. Likevel skal det altså ikke mer til enn noen dager med påklistret skjegg og løspenis før en kvinne som Pendry kan sette seg meget godt inn i hvordan menn tenker og føler om kvinner. Selv om dette først hørtes litt rart ut leste jeg likevel interessert videre. Man vil jo alltid prøve å lære litt.

Pendry opplyser at mange menn, når de får se et foto av en vakker kvinne, føler sinne og vil straffe henne. Her måtte jeg stoppe opp og tenke meg om. Hvorfor i all verden skulle menn ønske å straffe en kvinne fordi hun er vakker? Jeg kjenner en god del menn, og mange har nok lyst til å gjøre forskjellige ting med vakre kvinner. Men straffe dem? Er det kanskje noe slags SM-rollespill hun tenker på? Jeg leser videre, spent på hva hun mener og hvem hun har vist dette fotoet til. Dessverre ingen kildeopplysninger, men dette med sinne og straff er tydeligvis normalreaksjonen. Så forteller Pendry oss at når menn ser “kvinners usikre frembydende kroppsspråk” så tenker de: “dere får meg til å føle meg råtten, og jo mer råtten jeg føler meg, jo mer hater jeg dere”. Nå blir jeg helt forvirret. Hvor har hun dette fra? Men her ligger det dessverre ingen vitenskapelig undersøkelse bak slik som for fotoet av den vakre kvinnen. Dette er noe Pendry “ser at mennene tenker”. Vel, disse mennene kjenner nok ikke jeg. Hvorfor i all verden skulle en mann føle seg råtten av å se “frembydende kroppsspråk”? Den vanlige reaksjonen er vel heller glede og spenning. Legg merke til at disse holdningene ikke bare gjelder enkelte menn eller visse miljøer – det dreier seg ifølge Pendry om intet mindre enn “den dypeste strukturen i mennesket”. Kun homofile og bønder(!) slipper unna. Kjære Kate Pendry, la meg få lov å gi deg en liten saksopplysning fra vår side. De fleste menn liker og respekterer kvinner. Menn liker godt å være sammen med kvinner, og spesielt attraktive kvinner. Men mange menn er usikre på seg selv, og bråkjekke kommentarer er ofte et utslag av et behov for å forenkle verden. Hat og forakt er – heldigvis – ikke menns vanlige følelser overfor kvinner. Dette til orientering.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.