Debatt

Kosovo gjennom antiamerikanismens briller

John Pilger gi i artikkelen “Den glemte frigjøringen” et skjevt og politisert bilde av Kosovo-konflikten. Båret frem på bølgen av motstand mot USAs krigføring i Irak benytter Pilger anledningen til å forsvare Milosevic og fordømme Natos aksjon i Kosovo i 1999. Den Balkan-eksperten han henviser til, Neil Clark, er en beryktet gammelkommunist som har kalt Milosevic “samvittighetsfange” (New Statesman 1½ 02) og Zoran Djindjic, den serbiske statsministeren som ble myrdet, “The Quisling of Belgrade” (The Guardian 14/3 03). Siden Milosevic var den siste kommunistleder som ble sittende etter kommunismens fall ellers i Øst-Europa, ble han den store helten for Pilger og Clark. Alle motstandere til Milosevic blir dermed skurker: albanere, demokratiske serbere og fremfor alt USA og NATO. Gjennom antiamerikanismens briller kan så Kosovo-konflikten dkrives om til det ugjenkjennelige.

Det ble ikke funnet en eneste massegrav i Kosovo, hevder Pilger. Dette er løgn. Riktignok vet vi i ettertid at Milosevic transporterte en god del likviderte albanere nordover i Serbia, slik at gravene deres ikke er i selve Kosovo. men også der ble det funnet en rekke massegraver. Blant annet var nordmenn med på utgravningene. Dette skildres i en bok, som snart kommer ut på Sypress forlag, av den norske offiseren Josef Martinsen, som i 1999 ble engasjert av Kirkens Nødhjelp som leder for et FN-team med oppgave å rydde brønner for døde mennesker, albanere drept av serbere.

Pilger er full av forakt for Haag-domstolen, men opprettelsen av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen har vært helt avgjørende for å få til et rettsoppgjør etter krigene på Balkan.

Verst er det at Pilger ser helt bort fra de faktiske humanitære grunnene som gjorde en inngripen nødvendig: Milosevic-regimets systematiske undertrykkelse av albanerne gjennom mange år, den massive fordrivelsen av albanere i 1998, da cirka 300 000 albanere var på flukt inne i Kosovo. En flyktningkatastrofe av dimensjoner sto for døren. Og kanskje et folkemord. Det internasjonale samfunnet kjente Milosevic, man kunne simpelthen ikke ta risikoen for et nytt Bosnia.

Det er riktig at Natos krigføring skapte nye problemer, det er mye som ikke er bra i Kosovo i dag. Men man må likevel vurdere dagens situasjon opp mot det som etter all beregning ville vært situasjonen dersom man ikke hadde grepet inn.

Mer fra Debatt