13:11 - 24. august 2020

Nobelprisvinner ut av forfatterforening i protest

Olga Tokarczuk melder seg ut av Polens forfatterforening i protest mot regjeringslojal linje. 

Olga Tokarczuk er en av flere polske forfattere som reagerer på at landets forfatterforening har inngått samarbeid med et statlig litteraturinstitutt. Arkivfoto: Christian Belgaux

Flere av Polens mest kjente forfattere melder seg ut av landets forfatterforening i protest. På listen over forfattere som har undertegnet et åpent brev der de protesterer mot det de mener er en regjeringslojal linje i foreningen finner vi blant annet Nobelprisvinner Olga Tokarczuk, i tillegg til forfattere som Hanna Krall og Adam Zagajewski, melder Sveriges Radio. De protesterer mot at foreningen har inngått et samarbeid med et nyopprettet statlig litteraturinstitutt. Instituttet, som ble stiftet av kulturminister Piotr Gliński i 2019, har nære bånd til det nasjonalkonservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet, og de nå utmeldte forfatterne mener samarbeidet er et brudd med forfatterforeningens tradisjonelt uavhengige rolle. Ledelsen for den polske forfatterforeningen svarer på sin side at kritikken er et utslag av «moralsk panikk» og at det statlige samarbeidet vil være et gode for forfattere som sliter med å overleve på markedets premisser. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse