00:00 - 17. juli 2020

Vil ikke frigi «fortrolig» rapport

Handler ikke om hemmelighold, ifølge generalsekretær Arne Vestbø i NFFO.

Ikke nok: Én ting synes alle parter i sommerens sakprosadebatt å være enige om: Det skrives for lite norsk faglitteratur. Foto: Knut Egil Wang / Moment 

Én ting synes alle parter i sommerens debatt om kvaliteten på norske sakprosabøker å være enige om: Forskere burde skrevet flere av dem. Tidligere i juli hevdet Tore Slaatta, som var generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) frem til 2018, at foreningen har «sviktet i kunnskapspolitikken», og at den ikke representerer akademiske forfattere slik den en gang gjorde.

Blant hindringene Slaatta pekte på, er vedtektene for medlemskap i foreningen. Vedtektene diskvalifiserer forfattere som skriver på engelsk og som publiserer med åpne lisenser. Dette vil i praksis si forskere.

Nå viser det seg at NFFO siden 2017 har sittet på en rapport som nettopp ser nærmere på vedtektene for medlemskap. Formålet med rapporten, slik det ble formulert i mandatet, var blant annet å forhindre at NFFO går «glipp av» potensielle medlemmer. «Dette gjelder spesielt yngre akademikere, som må skrive på engelsk og publisere under åpen tilgang», sto det i bestillingen til arbeidsgruppen som ble nedsatt av styret i 2017.

Annonse