00:00 - 03. juli 2020

Verre enn ensomhet

Det er ikke lett å få tak på hovedpersonen og hennes problemer i Ane Barstad Solvangs debutroman.

Ikke alene: Blant de norske, samtidslitterære utgivelsene i Flamme forlags katalog finner vi oppsiktsvekkende mange utgivelser i det samme tematiske sjiktet som Ane Barstad Solvangs roman plasserer seg i. Pressefoto: Heidi Furre / Flamme forlag

«WRITE WHAT YOU KNOW», messer skrivelæreren til Silje Nakken, hovedpersonen i Ane Barstad Solvangs debutroman Dum naken. Tittelen er en slags omskrivning av navnet Silje Nakken, som på engelsk blir til silly naked. Dette er også et bilde på hvordan hun tidvis føler seg: dum og gjennomsiktig.

Ved romanens begynnelse har Silje, som er i begynnelsen av tyveårene, nettopp innledet et forhold til en noen år eldre mann. Av mangel på bedre steder å gjøre av seg bor hun også hos ham, og de to bedriver tiden med å drikke og småkrangle. Den nye kjæresten viser seg raskt å være et dårlig kjæresteemne, alkoholisert og kontrollerende. Likevel holder Silje ut med ham, frykten for å være ensom og alene er for sterk til å gjøre noe med situasjonen. Når hun flytter til London for å studere skriving, blir han med, og det dårlige forholdet fortsetter i en nedadgående spiral.

Ubrukelig type. Som mange vel gjør i problematiske relasjoner, distanserer Silje seg fra alle som kunne hjulpet henne ut av det. I evige forsøk på å blidgjøre kjæresten står hun på pinne for ham. Når hun omsider finner styrken til å løsrive seg, får skrivingen hennes mer plass i romanen, og i romanens epilog slipper Silje til med egne dikt. I forkant av denne epilogen finner vi åtte nydelige illustrasjoner av ulike scener fra romanen. At tegningene er samlet mot slutten av romanen istedenfor å være plassert sammen med scenene de illustrerer, fremstår som litt pussig, men tegningene i seg selv kunne det gjerne vært flere av. Det er kanskje ikke overraskende; Solvang har to tegneserieutgivelser i porteføljen sin.

Annonse