00:05 - 31. juli 2020

Skjønnheten innenfra

I Zadie Smiths On Beauty settes estetisk teori opp mot menneskelig tilkortkommenhet.

Paradoks: Det er nesten vanskelig å tro at man kan skrive så spissfindig og skarpt om identitet og politikk, og samtidig være så avfeiende overfor temaet som Zadie Smith har vært. Foto: Dominique Nabokov / Aschehoug

«Det å bli menneske er en øvelse som tar hele livet», sier Zadie Smith til litteraturkritiker Michael Silverblatt i podkasten Bookworm. Episoden der hun snakker om sin den gang nye roman Om skjønnhet, er fra 2006, men er blitt etterspurt så mange ganger at den nylig ble sendt som ønskereprise.

Zadie Smith har publisert romaner, sakprosa og kortere tekster siden hun debuterte med den kritikerroste romanen White Teeth i 2000. I likhet med debutromanen handler flesteparten av bøkene hennes om å leve som immigrant og minoritet i London. The Autograph Man (2002) handler for eksempel om en jødisk-kinesisk mann som samler på autografer og som blir besatt av en russisk filmstjerne. Nylig ga Smith også ut essaysamlingen Intimations, skrevet etter utbruddet av koronapandemien.

Apolitiske skillelinjer. I Bookworm-intervjuet sier Smith at hun stadig opplever at bøkene hennes blir tolket som identitetsprosjekter, at det beste som kan skje karakterene hennes, er at de «former en fantastisk, koherent identitet, og løper inn i solnedgangen med den». Hun snakker også om at det å bli fornærmet over noens politiske synspunkter, alltid har vært fremmed for henne. Påstander om at identitet og politiske skillelinjer er irrelevante, blir åpenbart interessante i lys av dagens politiske situasjon i USA, der Smith har bodd de siste ti årene.

Annonse