00:05 - 10. juli 2020

På avstand

I Mellomrom deles så mange forskjellige tanker at ingenting blir skikkelig tenkt.

Latpeis: I Audun Magnus Moss' debutroman Mellomrom har hovedpersonen Audun flyttet etter kjæresten til England hvor han skal jobbe frilans som oversetter. Men mye av tiden går med på å sose rundt, vente på oppdrag og røyke med kjæresten. Foto: Catherine Booker / Pymca / NTB scanpix

Du vet den doserende mennesketypen, som gjennom uavbrutte monologer strør om seg med tanker om dette og hint. Litt sånn er hovedpersonen i Audun Magnus Moss’ debutroman Mellomrom, og det viser seg at slike mennesker ikke er mindre irriterende som karakterer i en roman.

Blikk utenfra. En form for brev adressert en gammel kompis danner reisverket for romanen. Romanens hovedperson Audun, som deler navn med forfatteren, har flyttet etter kjæresten til England. Etter planen skal hun studere og han jobbe frilans som oversetter, men mye av tiden går med på å sose rundt, vente på oppdrag og røyke med kjæresten.

Å forme fortellingen som en brevroman, er et effektivt grep for å vise flere sider ved hovedpersonen, han kan både mimre sine formende år og samtidig dele av sin nåtid. I overkant mye tid bruker imidlertid Audun på å peke på kulturforskjeller mellom ulike land generelt og mellom Norge og England spesielt. Som ny i et fremmed land, og på avstand fra trygge Norge, ser han ulikhetene tydelig, og nå deler han raust av sine innsikter gjennom et langt brev.

Annonse