00:05 - 10. juli 2020

Kutt i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur

Men permanent blir det ikke, lover Kulturrådet. I mellomtiden må forfatterne stramme beltet til kulturministeren finner tid til dem.

Nedgang: Forlagene vil nå få 30 prosent mindre honorar og forfatterne 15 prosent mindre for bøkene som sendes ut til landets biblioteker. Foto: Knut Egil Wang / Moment

Kulturrådet har bestemt at årets tredje innkjøpsrunde av ny norsk skjønnlitteratur – det vil si bokhøstens utgivelser – skal avkortes for å demme opp for økningen i antall påmeldinger til ordningen. Forlagene vil få 30 prosent mindre honorar og forfatterne 15 prosent mindre honorar for bøkene som sendes ut til landets biblioteker. For en romanforfatter som utgir bok i høst, betyr det 13 000 kroner mindre.

– Jeg har selv vært aktiv forfatter og vet hvor mye de tusenlappene betyr, sier Heidi Marie Kriznik, leder av Forfatterforeningen.

Kuttet i innkjøpsordningen vil spare inn drøye 17 millioner kroner, og legger seg oppå inntektstapet mange forfattere allerede har opplevd på grunn av koronakrisen. Sammen med ni andre forfattere publiserte Kriznik i forrige uke et innlegg i Aftenposten der man ba om at kultur- og likestillingsminister Abid Raja reverserte kuttet.

Annonse