00:00 - 24. juli 2020

I sanddynenes sus

Taiwanske Sanmao står ikke tilbake for mannlige mytebyggere i sine fortellinger fra Vest-Sahara.

Søker ikke kunnskap: Den som åpner Sanmaos bok med håp om å bli klokere på Vest-Sahara, kan fort komme til å bli skuffet. Foto: Harvey Meston / Getty Images Harvey Meston/Getty Images

Om du reiser fra redet for å skrive om dine opplevelser, må du helst også oppleve noe spenstig; reiselitteraturen har lenge vært en sjanger for modige menn. Men også beskrivelser av reiselitteraturens kvinnelige kanon har vektlagt den reisende forfatternes vidsynte tapperhet og kløkt: «Mens romanheltinnens verden sjelden strekker seg utover den borgerlige dagligstua og dens nære omgivelser, fant jeg i reiselitteraturen selvbiografiske heltinner som uten frykt eller blygsel tar hele kloden i erobring, og som synes å ha lite eller ingenting av romanheltinnenes følelse av at mesteparten av livet går kvinner forbi,» skriver for eksempel professor Anka Ryall i Odyssevs i skjørt. Kvinners erobring av reiselitteraturen (2004).

Taiwanske Sanmao (1943–1991) var en slik kvinnelig erobrer. Hun ble født i Kina, men familien flyttet senere til Taiwan. På 1970-tallet bodde hun i den spanske kolonien Vest-Sahara sammen med sin spanske ektemann José, og det er om dette livet hun forteller i sin mest kjente utgivelse, Fortellinger fra Sahara, som nå er utkommet på norsk. Siden Fortellinger fra Sahara utkom for første gang i 1976, har Sanmao nytt enorm popularitet i Taiwan og Kina. Hun ble et forbilde for unge kvinner som ville bryte med fastlåste tradisjoner, og boken har til dags dato solgt i over 15 millioner eksemplarer.

Barnlige spillopper. Fortellinger fra Sahara består av episodiske historier fra Sanmaos liv i ørkenen. Hennes dagligdagse gjøremål og interaksjonen med de lokale saharawiene og den spanske kolonimakten står i sentrum av fortellingene. Som asiatisk kvinne hører ikke Sanmao hjemme hverken blant spanjolene eller de lokale, og selv om hun så å si har giftet seg med kolonimakten, opplever hun også kulturforskjeller sammen med sin mann José.

Annonse