00:00 - 24. juli 2020

Frigang i kvadraturen

Fra Torvet i Kristiansand kan du se det meste, om du har øynene åpne.

Varianter av Julius: Fra serien Juliusvariasjonene (2016), malt av Vera Franka Freuchen Pedersen (bildet til venstre) og Siri Saskia Freuchen Pedersen. Foto: Tor Simen Ullstein / Montasje: Morgenbladet

Høsten 2017 var det åpningsfest for det nye underjordiske parkeringshuset på Torvet i Kristiansand, etter nesten femti år med strid. For å få plass til flere biler i sentrum måtte de blant annet grave opp snaut 300 skjeletter, levninger etter mennesker som ble begravet rundt domkirken før 1840.

I en av Fædrelandsvennens grundige artikler om saken kommer tidligere ordfører Bjørg Wallevik med sin forklaring på motstanden mot prosjektet. Det handler ikke om respekt for historien, eller rasjonelle innvendinger mot økt trafikk inn i byen.

«Jeg tror de sterke følelsene kan henge sammen med at folk ikke helt klarer å visjonalisere og se for seg hvordan ting kan bli,» sier Høyre-veteranen. «Man er vant til å ha det på én måte, og kan ikke se for seg at forandring er bra.»

Annonse