00:00 - 03. juli 2020

En gangster fra ingenting

Angie Thomas’ ungdomsbøker behandler både rasisme, vold og markedskrefter.

Fiktivt sørstatsunivers: Angie Thomas fikk rundt 150 avslag på sin debutroman før hun til slutt ble antatt over Twitter, av alle steder. Resultatet ble en bestselgende og prisvinnende ungdomsbok. Foto: Houston Cofield / The New York Times / NTB scanpix

«Når svarte jenter uttrykker kontrære synspunkter, blir de ansett for å utfordre autoriteter, eller, mer fundamentalt, for å være uskikkelige», heter det i en forskningsartikkel fra Georgetown University som kom ut i fjor. Blant konklusjonene i prosjektet er at afroamerikanske jenter, oftere enn hvite jenter, blir utsatt for adultification bias. De blir ansett for å være eldre, mer aggressive og mindre uskyldige enn hvite jenter og derfor, hevder forskerne, frarøvet «privilegiet» det er å være barn.

Den amerikanske barne- og ungdomslitteraturen har vært en særdeles hvit tradisjon. (En studie fra 2013 viste at under fem prosent av bøkene har en svart hovedperson.) Angie Thomas, som er født og oppvokst i Mississippi, fikk rundt 150 avslag på sin debutroman, før hun til slutt ble antatt, over Twitter, av alle steder. Resultatet ble en bestselgende og prisvinnende ungdomsbok som er blitt filmatisert og oversatt til 28 språk.

Ser barndomsvenn bli drept. Thomas’ bøker foregår i Garden Heights, en fiktiv by i sørstats-USA. Den første boken, The Hate U Give, handler om Starr, en tenåringsjente som blir vitne til at barndomsvennen hennes Khalil blir skutt og drept av politiet. Starr, som frem til hendelsen har vært opptatt av å gjøre det bra på skolen og holde seg unna trøbbel, blir etter hvert engasjert i opprørene som etterfølger vennens død. Boken speilet virkelighetens USA da den kom ut, og virkelighetens USA speiler boken i dag.

Annonse