00:05 - 31. juli 2020

Arrvev i dikt og diktatur

Visjonære drømmer og streng virkelighet kommer sammen i chilensk poesidebut fra 1979.

Strengt bevoktet: Kort tid etter kuppet i Chile i 1973 ble tusenvis av mennesker plassert i fangenskap på Nasjonalstadion i Santiago. Raúl Zurita ble selv holdt fanget der i fire dager. Foto: Marcelo Montecino / Getty Images

At vi i 2020 kan lese chilenske Raúl Zuritas første bok, Skjærsild (org. Purgatorio, 1979), i norsk gjendiktning, og at denne diktsamlingen nærmest er blitt uomgjengelig i latinamerikansk poesi, skyldes for en stor del at Skjærsild er skrevet for sin tid. Diktene ble utgitt under Pinochets militærdiktatur, og er skrevet som oder til og sørgesanger over et land der befolkningen lever omringet av brutalitet.

Uten å skildre Pinochet-regimets gjerninger konkret, er det som om Zurita (f. 1950) tar Chile opp i seg i Skjærsild. Samlingen forholder seg til Dantes Purgatorio, men landskapene og de ulike stemmene og sjelene som skildres, peker mot den chilenske virkeligheten. Også baksideteksten på førsteutgaven av diktsamlingen trekker en parallell mellom poeten og landet: «Og nå, Zurita / så barbert og brent / kunsten gjør deg // Santiago de Chile, 1979». Byen og årstallet hører med til utgivelsesinformasjonen, men er satt i samme font som baksidediktet, slik at det også blir mulig å lese det som at kunsten gjør Zurita til Chile, barbert og brennmerket.

Brent av skrift. Zurita er dessuten ikke bare metaforisk brennmerket. På omslaget til den norske gjendiktningen ser man et forfatterportrett som også er trykket inne i samlingen, et bilde der man kan skimte et arr på poetens kinn; den chilenske førsteutgaven har et nærbilde av dette arret trykket på omslaget. Som gjendikter Pedro Carmona-Alvarez skriver i sitt velorienterte etterord, brennmerket Zurita seg selv i ansiktet med en jernstang etter å ha blitt banket opp av en militærpatrulje på gaten. Hendelsen nevnes allerede i samlingens aller første dikt: «vennene mine tror jeg / har det veldig vondt /fordi jeg brente kinnet mitt».

Annonse