00:00 - 05. juni 2020

– Tendensiøs lesning

Det er en altfor stor rikdom i poesien til at Yahya Hassan kan ideologiseres, mener litteraturviter Elisabeth Friis.

Reagerer: Danske Elisabeth Friis er universitetslektor i litteraturvitenskap i Sverige. Sammen med forfatter Jonas Eika har hun kritisert Martin Krasnik i debatten om Yahya Hassan. Foto: Kajsa Gullberg

– Jeg har ikke ord for hvordan Yahya Hassan ble behandlet i den danske offentligheten, sier danske Elisabeth Friis, universitetslektor i litteraturvitenskap ved Lunds universitet i Sverige.

– All medieoppmerksomheten var alt annet enn nennsom, alt annen enn kjærlig, alt annen enn omsorgsfull og rimelig. Han var et veldig ungt menneske, og at han ramlet inn i denne medieverdenen, må ha vært helt ulidelig for ham.

Sammen med forfatter Jonas Eika skrev Friis nylig et innlegg i den svenske avisen Expressen om lesningen av Yahya Hassan. De kritiserte Martin Krasnik, redaktør i Weekendavisen og venn av Yahya Hassan, for hans «voldsomme angrep» på den svenskiranske forfatteren og kritikeren Athena Farrokhzads nekrolog om Hassan: «Når Krasnik anklager Farrokhzad for gravplyndring gjør han det ikke av respekt for den avdøde eller hans dikt, men fordi Krasnik ikke vil snakke om undertrykkingen som Farrokhzad peker på: klassesamfunnet, statsrasismen, patriarkatet, Israels fordrivningspolitikk – alt som også finnes i Yahya Hassans bøker», skrev de to.

Annonse