00:05 - 26. juni 2020

Pandemien er en portal

Gjennom raseriet i Lancet-redaktør Richard Hortons viktige bok lyser det et håp.

Viktig tid gikk tapt: Den britiske responsen til koronapandemien var treig og haltende. Ifølge The Lancet-redaktør Richard Horton kostet det titusener av liv. Her: Søskenparet Daniel og Victoria omfavner hverandre etter gudstjenesten for faren deres som døde av covid-19, i Ipswich i England. Foto: Dan Kitwood / Getty Images

«Myndigheters håndtering av covid-19 representerer den største politiske fiaskoen i vestlige demokratier siden andre verdenskrig.» Det er essensen av en rasende og hastig skrevet bok om hvordan den politiske ledelsen i en rekke land underkjente den trusselen koronaviruspandemien utgjorde. Hva kan gjøres for å forhindre at det skjer igjen?

Det er en brannfakkel Richard Horton nå kaster inn i offentligheten, legen og sjefredaktøren av The Lancet, et av verdens mest prestisjefylte medisinske tidsskrift. Og han har fakta på sin side: Tallet over antall syke og døde varierer ekstremt mellom ulike land. Et avgjørende spørsmål er hvorfor myndighetene ikke reagerte da alarmklokkene ringte tidlig i 2020.

Verdens helseorganisasjon informerte verden om utbruddet via Twitter rett over nyttår. Den 30. januar erklærte verdensorganisasjonen en såkalt «Public Health Emergency of International Concern (PHEIC)», det kraftigste verktøyet generalsekretæren besitter. Deklarasjonen kom altså knapt én måned etter at Verdens helseorganisasjon ble informert om utbruddet. Det tok til sammenligning åtte måneder å deklarere ebola som en tilsvarende trussel i 2014.

Annonse