00:05 - 26. juni 2020

Nå ser vi hvor tankeløst det var å skrote bokloven i 2013, skriver Bernhard Ellefsen.

Nå ser vi hvor tankeløst det var å skrote bokloven i 2013, skriver Bernhard Ellefsen.

Petter Stordalen er i dag en mindre truende skikkelse i forlagsbransjen enn han var for bare et par år siden. I 2018 var han i London i anledning bokmessen, der hans inntreden i bransjen ble møtt med entusiasme. Nina Eirin Rangøy / VG / NTB scanpix

Denne uken er ideen om en «boklov» igjen, og noe overraskende, blitt litteraturpolitisk samtaleemne i Norge. Det skyldes dobbeltnyheten om at det Petter Stordalen-eide forlagshuset Strawberry har meldt seg ut av Forleggerforeningen for å unngå bokavtalens fastprisbestemmelser og at netthandelsgiganten Amazon banker på danske og norske forlagsdører.

Historien om Strawberry er mest håndfast og interessant, av flere grunner: Da Petter Stordalen sensasjonelt tok steget inn i forlagsverdenen vinteren 2018 og snappet opp flere bestselgerforfattere fra Sehesteds plass, begynte frykten for en lenge ventet disrupsjon å bre seg. Daværende litterær direktør i Aschehoug Kari Spjeldnæs sa for eksempel at hun følte «uro» (Klassekampen 2. mars 2018). Men før uroen hadde rukket å vokse til ekte panikk, hadde Strawberry meldt seg inn i Forleggerforeningen og dermed også det etablerte avtaleverket i bransjen.

En koronakrise (med tilhørende hotellkollaps) senere har Stordalen solgt det han hadde kjøpt opp av forlag i Sverige og Danmark, og valgt å la underholdningslitteraturforlaget Bastion, som er blant de norske oppkjøpene, diktere forlagshusets vei ut igjen av Forleggerforeningen. Bastions forretningsmodell handler om å konkurrere på nettopp pris, og Strawberry kan ikke være medlem uten at hele forlagsporteføljen forholder seg til de medfølgende forpliktelsene. Strawberry melder omtrent samtidig at de satser på nye, kjendisdrevne bokklubber, og dermed er de til en viss grad blitt den disruptive outsideren man ventet i 2018. Men der for eksempel Gyldendal har tjent svært godt med penger de siste årene, og ikke viser nevneverdige svakhetstegn, er en Stordalen med både hus og hoteller i livlig koronabrann en mindre truende skikkelse enn han var for bare et par år siden.

Annonse