00:00 - 05. juni 2020

– Jeg har tenkt mye over hvilket ansvar vi har overfor et fenomen som Yahya

Det pågår en hard debatt om lesningen av den avdøde danske poeten Yahya Hassan. Svarene finnes i poesien hans, mener redaktøren han samarbeidet tett med, Simon Pasternak.

Hassans redaktør: Simon Pasternak og de andre ved forlaget Gyldendal ble «ekstremt glade» da Yahya Hassan sendte dem et nytt manuskript før sommerferien i fjor. I august møttes Pasternak og Hassan på forskjellige steder i Jylland og Tyskland for å redigere og fullføre boken. – Jeg er rasende over at han er død, sier Pasternak, som var Hassans redaktør og er forlagsssjef i danske Gyldendal.

Noen uker før sommeren i fjor, fikk Simon Pasternak en melding fra Yahya Hassan:

– Jeg hadde ikke hørt fra ham på lenge, men så sms-et han at han hadde et nytt manuskript.

Pasternak var den danske poetens redaktør på forlaget Gyldendal. De samarbeidet om å gi ut diktsamlingen som Hassan slo gjennom med i 2013. Forfatteren var 18 år, og hans første bok solgte 100 000 eksemplarer på få uker.

Annonse