00:00 - 12. juni 2020

Innestengt udyr

Den amerikanske journalisten Lisa Taddeo gir leseren befriende og berusende tilgang til det kvinnelige begjæret.

Fra sex til begjær: Lisa Taddeo skulle egentlig skrive om en bok om menn, men det viste seg at den mannlige seksualiteten ikke var litterært interessant nok. Resultatet ble Tre kvinner, en bok om det kvinnelige begjæret. Her er forfatteren fotografert hjemme i Connecticut, Usa. Foto: Molly Matalon / The New York Times / NTB scanpix

Da Lisa Taddeo innledet arbeidet med det som skulle bli den bestselgende suksessboken Tre kvinner, trodde hun det var menn hun ville skrive om, og dessuten at temaet ville være sex. Hun så for seg en modernisert versjon av Gay Taleses journalistiske klassiker Thy Neighbours Wife fra 1980. Det viste seg imidlertid at den mannlige seksualiteten ikke var litterært interessant nok til å fylle en hel bok: Den historien stopper ved orgasmen, har Taddeo uttalt. Og hun har da beveget seg videre fra å snakke om sex som sådan til å forfølge begjæret. Der sex kun er en fysisk manifestasjon av sistnevnte, er begjæret en pågående dialog vi har med oss selv.

Boken åpner med en historie om hvordan forfatterens mor som ung kvinne ble fulgt til og fra jobb av en gammel mann som masturberte mens han gikk et par skritt bak henne. Hun smilte og nikket da hun møtte ham på gaten, før den daglige spaserturen startet. Og selv om hun kunne fortelle om disse tingene, og le, var det uklart for Taddeo hva moren egentlig syntes om hele situasjonen. Var det pirrende? Ubehagelig? Begge deler? «(…) seksualiteten hennes var som en sti i skogen, en umerket en lagd av støvler som trampet ned høyt gress. Og de støvlene tilhørte faren min.» Dette bildet er selvfølgelig ikke bare betegnende for forfatterens mor, men for det kvinnelige begjæret slik det er nedfelt i hele kulturen: et avtrykk av mannens fremferd gjennom verden.

Intens tilstedeværelse. I Tre kvinner møter vi Maggie, Sloan og Lina. Maggie innleder et forhold til læreren sin på videregående. Sloan er gift med en mann som tenner på å se henne ha sex med andre. Lina innleder et forhold til ungdomskjæresten etter at hennes mann ikke har tatt på henne på tre måneder. Ulike historier og ulike kvinner. Det de imidlertid har til felles, sier Taddeo, er deres evne til å fortelle svært detaljert om sine lyster, uten å sensurere, forskjønne eller rettferdiggjøre.

Annonse