00:00 - 05. juni 2020

Glansbilde i snakkebobler

Medisinens tegnede historie blir først og fremst en advarsel om hvordan vi ikke bør tenke medisinhistorie.

Medisinen, kronologisk: Jean-Noël Fabiani og Philippe Bercovicis Medicine. A Graphic History er en underholdende, ureflektert og ufrivillig politisk bok. Foto: Self Made Hero

I rekken av nylige utgivelser om medisinens historie er Medicine: A Graphic History definitivt blant de mer kuriøse. Boken er intet mindre enn tegneserie på 240 sider skrevet av Jean-Noël Fabiani, hjertekirurg og professor i medisinsk historie i Paris og illustrert av den kjente franske tegneserietegneren Philippe Bercovici. Resultatet er blitt en underholdende, ureflektert og ufrivillig politisk bok.

Det er mye å lære, spesielt for dem som tidligere ikke har befattet seg i særlig grad med medisinsk historie. Det er fine (og overfladiske) kapitler om hippokratisk, egyptisk, persisk, arabisk og kinesisk medisin. Tegneserieformatet fungerer kanskje aller best for å forklare vanskelige tekniske detaljer for eksempel rundt celledeling, DNA-sekvensering og proteinsyntese.

Fremskrittshistorie. Det som slår meg når jeg leser denne boken, er hvor overraskende effektivt tegneserieformatet er for å fremsette en spesiell fortelling om medisinen gjennom historien, nemlig dens kronologiske fremskrittshistorie. Det er en struktur og et grep som går igjen i flere av bøkene om medisin- og epidemihistorie som Morgenbladet har anmeldt i de siste ukene. Det er som om forfatterne har satt seg ned med år 0, og så kjekt og greit skrevet seg fremover i historien. Fremskrittsfortellingen drives av den geniale og fryktløse legen og vitenskapsmannen som stiller spørsmål ved vante sannheter. Mens fornuften gang etter gang blir forsøkt undertrykket, seirer den alltid til slutt.

Annonse