00:00 - 05. juni 2020

Alt man kan drømme om

Jonas Bonniers Knutby-roman er et kroneksempel på virkelighetskrimsjangerens mest betenkelige sider.

Sensasjonalistisk: Knutbysaken er allerede blitt behandlet i flere sakprosabøker og dramatiseringer, hvilket bekrefter dens sterke mediale og litterære appell. Nå kommer historien om den religiøse sekten i romanform. Foto: Tomas Oneborg / SVD / Scanpix Sweden

Saken om skuddene som falt i Knutby i januar 2004 hadde alt, sett fra sensasjonspressens ståsted: en kristen sekt, maktmisbruk, avstraffelser, seksuelle utskeielser, galskap, mord. I tillegg hadde saken en bisarr tvist ved at sektens daværende leder, Åsa Waldau, ble sett på som «Kristi brud», det vil si frelserens jordiske make, en forestilling som opphøyde henne omtrent til jomfru Marias nivå.

Dermed hadde hun enorm makt over mange av sektens medlemmer, en makt hun blant annet brukte til å skaffe seg seksuelle tjenester fra noen utvalgte menn. Blant disse var den norskættede pastoren Helge Fossmo, som av retten ble funnet skyldig i medvirkning til drap og drapsforsøk: Drapet var på hans egen ektefelle, Alexandra, som var Åsa Waldaus søster, og drapsforsøket gjaldt naboen Daniel Linde, som var gift med en av Fossmos elskerinner.

Sex som demonutdrivelse. Til å utføre drapene hadde Fossmo fått den såkalte «barnepiken» Sara Svensson, som han hadde manipulert over lang tid. Hun var dypt forelsket i ham, og hadde flyttet inn i huset der han bodde med kone og barn. Her skulle hun hjelpe ham i kampen mot demonene han ble angrepet av om natten – og middelet de kjempet med var sex. Dypest sett var deres heroiske seksuelle utfoldelse et forsøk på å beskytte Åsa Waldau, som på grunn av sin unike relasjon til Jesus var havnet i djevelens søkelys.

Annonse